3 juli 2018Wonen
Auto huren op vakantie
Een huurauto op vakantie geeft je veel flexibiliteit. Je kunt gaan en staan waar je wilt en je kunt nog veel meer ontdekken van je vakantiebestemming. Zorg wel dat je goed voorbereid bent, zodat je niet voor vervelende tegenvallers komt te staan. Met deze slimme tips ga je zonder zorgen op pad en heb je nog meer plezier van je huurauto.
Regel de huurauto zo snel mogelijk
Een auto huren in binnen- of buitenland kan best spannend zijn. Het scheelt veel stress om alvast thuis je auto te reserveren. Zo kun je rustig kijken wat voor huurauto je nodig hebt, welk verhuurbedrijf het beste aanbod heeft en wat je wel en niet wilt verzekeren.
Huur je in het buitenland? Bij vrijwel alle internationale verhuurbedrijven heb je een creditcard nodig. Voor de autohuur zelf maar ook voor de borg, dekking van het eigen risico, mogelijke schade en eventuele boetes. Check daarom voor vertrek de geldigheid van je creditcard en of deze voldoende krediet biedt voor alle kosten.
Controleer ook vanaf welke leeftijd je een auto mag huren en of je voor jouw bestemming een internationaal rijbewijs nodig hebt.
Tip: bedenk hoe lang je de auto nodig hebt. Huur je de auto bijvoorbeeld vanaf woensdag 13:00 uur tot en met de woensdag erop 13:00 uur, dan betaal je 7 dagen autohuur. Wil je de auto die laatste dag tot 17:00 uur huren, omdat je bijvoorbeeld pas later terugvliegt? Dan betaal je vaak een volle dag extra. Het kan daarom de moeite waard zijn om goed te kijken hoe lang je de auto echt nodig hebt.
Check goed je huurauto verzekering!
Zodra je de huurauto ziet wil je natuurlijk niets liever dan snel op pad. Toch is het goed om de tijd te nemen om het huurcontract goed te controleren en samen met de verhuurder de huurauto zorgvuldig na te lopen. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf. Zoals schade die al aanwezig was en die op jou verhaald wordt.
Tip: maak foto's van de kilometerstand, het brandstofpeil en de huurauto zelf als je deze ophaalt. Doe dit ook als je deze weer inlevert. Kom op tijd, liefst binnen kantooruren, zodat je samen met de verhuurder alles kunt controleren. Nog meer zekerheid? Sluit een rechtsbijstandverzekering af.
Heb je thuis al een auto geregeld, dan moet je meestal ter plaatse het formele contract ondertekenen. Controleer goed of de afspraken die je hebt gemaakt kloppen met het contract. Op het huurcontract moet in elk geval de volgende informatie staan:
- Jouw gegevens en die van het verhuurbedrijf
- Het merk, type en het kenteken van de gehuurde auto
- De huurperiode
- De namen van de bestuurder(s)
- De kilometerstand bij vertrek
- Eventueel aanwezige schade
- De afgesloten verzekeringen, het eventuele eigen risico en de voorwaarden
- Het huurbedrag
- Eventuele kosten per extra kilometer
- De hoogte van de borg
- Of je met de auto de grens over mag of niet
- Contactgegevens van de verhuurder en eventueel een noodnummer
Zelf tanken of niet? Bij veel verhuurbedrijven wordt gezegd dat je de auto niet afgetankt hoeft in te leveren. Of je betaalt bijvoorbeeld een vast bedrag voor de brandstof en servicekosten. Dit lijkt gemakkelijk, maar is vaak een stuk duurder dan zelf de auto weer vol te tanken. Controleer hierop de voorwaarden en kies liever voor een full/full afspraak.
Je huurauto verzekeren: wat verzeker je wel en niet?
Schade aan een huurauto valt niet onder je reisverzekering. Je moet hiervoor altijd een aparte autoverzekering afsluiten bij het verhuurbedrijf. Een WA-verzekering is verplicht. Maar ook casco is zeker aan te raden, voor schade aan de auto zelf.
Verder kun je aanvullend een inzittendenverzekering afsluiten. Controleer altijd of er een eigen risico van toepassing is en of je dit wel of niet wilt. Meestal kun je het eigen risico afkopen als je dat prettiger vindt. Vaak moet je een extra verzekering afsluiten voor diefstal en voor schade aan de ruiten, de bodem, banden en het dak.
Sommige verhuurbedrijven bieden een alles-inclusief-tarief aan. Dan heb je de meest complete verzekering, zonder of met een heel laag eigen risico. Meestal mag je dan ook een ongelimiteerd aantal kilometers rijden.
Pech onderweg is nooit leuk en al helemaal niet in het buitenland. Controleer voor vertrek of het verhuurbedrijf een alarmnummer heeft dat je 24/7 kunt bellen in geval van nood. Krijg je een ongeluk dan is het belangrijk dat je altijd de verhuurder informeert.
Wat is wat?
Op een internationaal huurcontract vind je vaak de volgende afkortingen voor de verschillende (aanvullende) verzekeringen. Handig om dit lijstje van meest voorkomende verzekeringen bij de hand te hebben.
- TPI: Third Party Insurance, dit is de verplichte aansprakelijkheids-verzekering. Hiernaast kun je aanvullende verzekeringen afsluiten.
- LI of LIS: Additional Liability Insurance of Liability Insurance Supplement. Hiermee kun je de WA-verzekering verhogen.
- CDW:Collision Damage Waiver, deze is vergelijkbaar met een cascoverzekering. Hiermee verzeker je je voor schade aan de huurauto door eigen schuld.
- LDW: Loss Damage Waiver, hetzelfde als de CDW aangevuld met dekking voor schade als gevolg van diefstal en vandalisme.
- SCDW:Super CDW, dit is een all-riskverzekering met een heel laag of geen eigen risico.
- PAI: Personal Accident Insurance, een inzittendenverzekering die betaalt bij letsel of overlijden.
Tip: als je toch een conflict krijgt met de verhuurder, over bijvoorbeeld borg, schade of de huurprijs, dan sta je er met de Univé rechtsbijstandverzekering niet alleen voor. Sluit daarom nu de rechtsbijstandsverzekering Verkeer en Voertuigen af. Zo kunnen onze juristen met je meekijken en je bijstaan bij eventuele claims.
Deel dit bericht