Ga naar inhoud

10 december 2019Gezondheid

5 feiten over overstappen van zorgverzekering

Vorig jaar stapten 1.270.000 Nederlanders over van zorgverzekering. Ook dit jaar zijn al veel mensen overgestapt. Maar hoe werkt overstappen nu precies, waar moet je op letten en tot wanneer kun je overstappen? 5 feiten over overstappen op een rij.

Je hebt overal dezelfde basisverzekering

Veel mensen denken dat de inhoud van de basisverzekering verschilt per verzekeraar. Dat is niet het geval. De overheid beslist ieder jaar wat de inhoud van de basisverzekering wordt. Hieronder valt bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts en ziekenhuiszorg. De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Wel zijn er verschillende premies en krijg je soms niet het volledige bedrag vergoed als je naar een zorgverlener zonder contract gaat. Bij Univé heb je keuze uit 3 basisverzekeringen, al vanaf € 114,90 per maand.

Welke van onze 3 basisverzekeringen je ook kiest, met een Univé zorgverzekering kun je in 2022 altijd naar je eigen huisarts en alle ziekenhuizen in Nederland zijn gecontracteerd.

Je bent overal welkom voor de basisverzekering

Voor de basisverzekering geldt een zogenaamde wettelijke acceptatieplicht. Dat betekent dat je bij iedere zorgverzekeraar terecht kunt voor je basisverzekering, ongeacht of je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt. Voor aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars wel acceptatievoorwaarden stellen. Bij Univé is iedereen welkom en is de premie niet afhankelijk van bijvoorbeeld je leeftijd. Je kunt dus altijd bij ons terecht. Alleen voor onze Tand Best verzekering geldt een wachttijd van 1 jaar voor orthodontie, implantaten, kronen en brugdelen en gedeeltelijke protheses.

Stel je zorgverzekering samen

Je hebt tot en met 31 december de tijd

Je hebt tot en met 31 december 2021 om over te stappen van zorgverzekering. Heb je langer de tijd nodig om een keuze te maken? Zeg dan in ieder geval uiterlijk 31 december je oude zorgverzekering op. Dan heb je tot 1 februari 2022 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Je oude zorgverzekering hoef je niet zelf op te zeggen

Kies je uiterlijk 31 december een nieuwe zorgverzekering, dan hoef je je oude zorgverzekering niet zelf op te zeggen. Wij zeggen namelijk je oude zorgverzekering voor je op als je overstapt naar een Univé zorgverzekering. Wel zo handig. Je bent dus nooit dubbel verzekerd. Als je toch liever zelf je oude verzekering opzegt, kan dat natuurlijk wel.

Je hebt 14 dagen bedenktijd

Als je je nieuwe zorgverzekering online afsluit, heb je 14 dagen bedenktijd. Je kunt je nieuwe zorgverzekering dan dus nog annuleren door contact op te nemen met de nieuwe zorgverzekeraar. Die annuleert je verzekering dan en zorgt ervoor dat je oude verzekering weer hersteld wordt. Let op: je definitieve keuze moet je wel voor 1 februari 2022 gemaakt hebben.

Deel dit bericht