Ga naar inhoud

Dakgoot en lekkage

Lekkage aan je dakgoot lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo’n probleem. Er druppelt wat water naar beneden, wat in de tuin terechtkomt. Maar ongezien kan een lekkende dakgoot voor veel meer schade zorgen. Op deze pagina lees je over de oorzaken en gevolgen van dakgootlekkages, en wat je ertegen kunt doen.

Schade door dakgootlekkage

Water dat naar beneden in de tuin drupt richt niet zoveel schade aan. Maar een dakgoot kan ook lekken op plekken waar je het minder goed ziet. Er kan dan bijvoorbeeld schade ontstaan aan de muur of de dakconstructie. Wanneer er op die plekken ook lekkage ontstaat, loop je ook binnen in huis het risico op waterschade.

Lees hier wat je kunt doen wanneer je waterschade hebt door je dakgoot.

Oorzaak van lekkage aan de dakgoot

In veel gevallen ontstaat lekkage bij de naden van de dakgoot. De oorzaak is simpelweg ouderdom. Een dakgoot doorstaat weer en wind en gaat gemiddeld een jaar of twintig mee. Als deze naden slecht gesoldeerd zijn, kan er al eerder schade bij de naden ontstaan.

Er kan ook schade ontstaan wanneer er geen expansiestukken in de dakgoot zijn gebruikt. Een dakgoot krimpt en zet uit onder invloed van het weer namelijk. Een expansiestuk zorgt ervoor dat de goot daarvoor de ruimte heeft. Zonder expansiestuk kunnen er scheuren en dus lekkages ontstaan.

Ook een verstopte dakgoot zorgt vaak voor lekkage. Doordat vuil en water zich ophopen, kan er schade aan de dakgoot zelf ontstaan.

Lekkage in de dakgoot opsporen

Er zijn verschillende manieren om een lekkage in de dakgoot op te sporen. Het is handig om dit bij droog weer te doen. Je kunt dan wat water in de dakgoot laten lopen om te zien waar het lekt. Om het wat makkelijker te maken kun je een kleurstof aan het water toevoegen. Let er wel op dat dit een kleurstof is die je weer makkelijk schoon kunt maken.

Ook kun je de dakgoot van dichtbij inspecteren. Roestige plekken en kleine scheurtjes zijn logische plekken waar een lekkage kan ontstaan. De volgende stap is om de lekkage te verhelpen. Het is aan te raden om dit door een vakman te laten doen.

Een schone dakgoot voorkomt lekkage

Veel lekke dakgoten ontstaan door slecht onderhoud. Het is dan ook belangrijk om de dakgoot regelmatig schoon te maken. Doe je dat liever niet zelf? Sluit dan een Veilig Wonen-abonnement af. Dan komt er elk jaar iemand om je dakgoot schoon te maken.

Laat je dakgoot schoonmaken