Ga naar inhoud

Koolmonoxide en je cv-ketel: hoe zit het?

Elk jaar lopen er in Nederland honderden mensen koolmonoxidevergiftiging op. Ze belanden in het ziekenhuis en zelfs 10 tot 15 mensen overlijden eraan. In bijna de helft van de gevallen is de cv-installatie de oorzaak van een koolmonoxidevergfitiging. Hoe zit dit precies en hoe kun je dit gevaar voorkomen?

Oorzaak van koolmonoxide uit je cv

In je cv-installatie wordt gas verbrand om het water in de installatie te verwarmen. Dit warme water stroomt vervolgens naar de radiatoren en de kranen.

Een goed werkende cv trekt zuurstof van buiten aan bij deze verbranding. De gassen die bij de verbranding vrijkomen, worden weer naar buiten afgevoerd. Wanneer dit proces niet goed werkt, ontstaat de kans op koolmonoxidevergiftiging.

Dat komt omdat de gassen bij het opwarmen niet volledig verbranden. In zo’n situatie komt er koolmonoxide vrij. Als dit niet goed wordt afgevoerd komt het gas in de ruimte waar de cv-ketel staat.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Om koolmonoxidevergiftiging door jouw cv te voorkomen zijn een paar dingen belangrijk:

  • Installatie door een erkend installateur

  • Elke 2 jaar controle en cv-onderhoud

  • Koolmonoxidemelder in de cv-ruimte

Over het plaatsen van een koolmonoxidemelder is nog wel eens onduidelijkheid. De brandweer adviseert:

  • In de ruimte van de cv-installatie: aan het plafond, op een horizontale afstand van 1 tot 3 meter van de installatie. Houd 30 centimeter afstand van muren en hang de melder niet naast luchtinlaat, -uitlaat of andere objecten.
  • In andere ruimtes: op ademhoogte. In de slaapkamer is dat ter hoogte van de plek waar je slaapt. In andere ruimtes is dit op zit- of loophoogte.

Cv-onderhoud

Wanneer een cv-installatie niet goed onderhouden wordt, ontstaat er een groter risico op koolmonoxidevergiftiging. Laat jouw cv-installatie daarom elke 2 jaar nakijken door een erkende installateur. Dit vergroot de levensduur van je cv en verkleint de kans op storingen waarbij koolmonoxide kan vrijkomen.

Plan jouw cv-ketel onderhoud in

Veelgestelde vragen over cv en koolmonoxide