Ga naar inhoud

Koolmonoxide en uw cv-ketel: hoe zit het?

Elk jaar lopen er in Nederland honderden mensen koolmonoxidevergiftiging op. Ze belanden in het ziekenhuis en zelfs 10 tot 15 mensen overlijden eraan. In bijna de helft van de gevallen is de cv-installatie de oorzaak van een koolmonoxidevergfitiging. Hoe zit dit precies en hoe kunt u dit gevaar voorkomen?

Oorzaak van koolmonoxide uit uw cv

In uw cv-installatie wordt gas verbrand om het water in uw installatie te verwarmen. Dit warme water stroomt vervolgens naar de radiatoren en de kranen.

Een goed werkende cv trekt zuurstof van buiten aan bij deze verbranding. De gassen die bij de verbranding vrijkomen, worden weer naar buiten afgevoerd. Wanneer dit proces niet goed werkt, ontstaat de kans op koolmonoxidevergiftiging.

Dat komt omdat de gassen bij het opwarmen niet volledig verbranden. In zo’n situatie komt er koolmonoxide vrij. Als dit niet goed wordt afgevoerd komt het gas in de ruimte waar de cv-ketel staat.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Om koolmonoxidevergiftiging door uw cv te voorkomen zijn een paar dingen belangrijk:

  • Installatie door een erkend installateur

  • Elke 2 jaar controle en cv-onderhoud

  • Koolmonoxidemelder in de cv-ruimte

Over het plaatsen van een koolmonoxidemelder is nog wel eens onduidelijkheid. De brandweer adviseert:

  • In de ruimte van de cv-installatie: aan het plafond, op een horizontale afstand van 1 tot 3 meter van de installatie. Hou 30 centimeter afstand van muren en hang de melder niet naast luchtinlaat, -uitlaat of andere objecten.
  • In andere ruimtes: op ademhoogte. In de slaapkamer is dat ter hoogte van de plek waar u slaapt. In andere ruimtes is dit op zit- of loophoogte.

Cv-onderhoud

Wanneer een cv-installatie niet goed onderhouden wordt, ontstaat er een groter risico op koolmonoxidevergiftiging. Laat uw cv-installatie daarom elke 2 jaar nakijken door een erkende installateur. Dit vergroot de levensduur van uw cv en verkleint de kans op storingen waarbij koolmonoxide kan vrijkomen.

Plan uw cv-onderhoud in

Veelgestelde vragen over cv en koolmonoxide

Ja, wanneer de koolmonoxide niet goed wordt afgevoerd loopt u risico op een koolmonoxidevergiftiging. Daarom is het belangrijk uw cv-ketel te laten onderhouden door een professional en te zorgen voor een goede ventilatie. U kunt ook een koolmonoxidemelder plaatsen.

Bij elk verbrandingsproces ontstaat koolmonoxide, dus ook in uw cv-ketel. Het is dus heel normaal dat er iets koolmonoxide vrijkomt. Bij een slecht afgestelde cv kan er meer koolmonoxide vrijkomen. Het wordt een probleem als deze niet goed afgevoerd kan worden, bijvoorbeeld door een lekkage. Dan ontstaat de kans op koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxide kunt u niet zien, proeven of ruiken. Wel kunt u last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid of vermoeidheid. Vermoedt u dat er sprake is van koolmonoxide in huis? Zet dan direct alle ramen en deuren open. Ga met uw huisgenoten naar buiten en bel 112.