Ga naar inhoud

Onbezorgd op vakantie

Goed voorbereid naar Oostenrijk

Algemene informatie

Oostenrijk is een modern land met uitstekende faciliteiten voor toeristen, medische zorg, openbaar vervoer, etc. Door de geografische verschillen en de hoogteverschillen komen er meerdere klimaten voor. Een goede voorbereiding begint dan ook door u goed te verdiepen in de lokale omstandigheden op het gebied van weer/klimaat, voorzieningen, begaanbaarheid van wegen en paden, etc. Zeker in bergachtige gebieden kan het weer snel en onverwachts omslaan en het is zaak om u daar goed op voor te bereiden, bijvoorbeeld qua kleding die u meeneemt.

Vaccinaties

Voor Oostenrijk zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen.

Zorgkwaliteit

In algemene ziekenhuizen is in Oostenrijk sprake van (zeer) goede zorg en er is dekking op EHIC. Bij private klinieken is dat niet het geval. Gecombineerd met bijvoorbeeld de risico’s van het skiën en bergbeklimmen is het dus aan te raden dat u uw verzekeringen nog eens goed checkt voordat u vertrekt. Kosten van zorg kunnen stukken hoger uitvallen dan in Nederland. Ter vergelijking: in Nederland wordt via de basisverzekering doorgaans zo’n 500 euro vergoed voor de behandeling van een gebroken enkel. In Oostenrijk kan dit al snel oplopen tot zo’n 2.000 euro. Houd er tot slot rekening mee dat mogelijk contant betaald moet worden voor medische zorgverlening.  Het is daarom verstandig om een reisverzekering met dekking met medische kosten af te sluiten. Of een aanvullende verzekering bij uw zorgverzekering af te sluiten zoals Hulp op reis

Medicijnen

Gebruikt u specifieke medicijnen? Vraag ruim voor vertrek een gezondheidsverklaring aan waaruit blijkt dat u de medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt. Het kan zijn dat deze verklaring gewaarmerkt dient te worden. Neem voldoende medicatie mee voor uw reisduur en houdt rekening met een eventuele latere terugkeer door onvoorziene omstandigheden. Kijk op www.hetcak.nl voor meer informatie.

Hulpdiensten

  • Nederlandse Ambassade: Opernring 5, 7e verdieping, 1010 Wenen, Tel. +43 158 93 90
  • Nooddiensten algemeen: 112
  • Politie: 133
  • Ambulance: 144
  • Brandweer: 122

Gezondheidsrisico's

Er zijn geen bijzondere gezondheidsrisico’s bekend. In Oostenrijk kom wel (mogelijk) Tekenencefalitis voor. Het vaccinatieadvies is daarbij persoonsgebonden; bespreek daarom met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Veiligheidsrisico's

In de wintersportgebieden komen lawines voor. Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan daardoor ernstig vertraagd worden. Daarnaast brengen bergachtige gebieden per definitie bepaalde risico’s met zich mee, zeker als u in Oostenrijk gaat wandelen of klimmen. Raadpleeg voor actuele informatie over het huidige veiligheidsrisico www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

Met de auto op vakantie

Loodvrije Euro 95 (Super/Bleifrei) en Superplus 98 (Super Plus) zijn goed verkrijgbaar. Sporadisch wordt nog benzine met octaangetal 91 (Benzin 91/Normalbenzin 91) aangeboden. Geadviseerd wordt om benzine met een hoger octaangetal, zoals Super 95 of Super Plus 98, te tanken. Diesel (Diesel) is goed verkrijgbaar.

Op alle Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) in Oostenrijk is voor voertuigen met een toegestane maximummassa (te vinden op het kentekenbewijs) tot en met 3500 kg een tolvignet verplicht. Er zijn autobahnvignetten met een geldigheid van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. 

Het gebruik van winterbanden is van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Dit geldt ook voor Nederlandse auto's. Er is sprake van winterse omstandigheden als de weg is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs.

In Oostenrijk zijn er (nog) geen speciale milieuzones in steden.

Verplicht om mee nemen zijn de gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos.

De maximale snelheid (voor auto’s en motoren) is afwijkend ten opzichte van Nederland. Op autosnelwegen is 130 km/u, buiten de bebouwde kom 100 km/u en binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km/u, tenzij anders aangegeven.

Bijzonderheden

Het is op de meeste plaatsen verboden om vrij in de natuur te kamperen. Overnachten langs de openbare weg is wel toegestaan, als aan twee logische voorwaarden wordt voldaan: zolang er geen parkeerverbod van kracht is en het geen gevaar oplevert voor het overige verkeer. Oostenrijk telt verder een flink aantal campings dat ook in de winter geopend is, met name met het oog op de wintersport. In Oostenrijk is verder een skihelm verplicht voor kinderen tot 15 jaar, behalve in de skigebieden in Tirol en Vorarlberg.

Handig om te weten

  • Munteenheid: euro.
  • Elektriciteit: geen verloopstekker nodig.
  • Eten en drinken: geen bijzonderheden.
  • Tijdsverschil: geen.
  • Taal: met Engels en uiteraard met Duits kan je in Oostenrijk goed uit de voeten.

Meer informatie voor een onbezorgde vakantie: