Ga naar inhoud

Wat mag mee in de handbagage?

Als je op vliegvakantie gaat, is het handig om te weten wat wel en niet mee mag in je handbagage. Je mag bijvoorbeeld wel vloeistof mee in je handbagage, maar hoe neem je dit mee volgens de regels? En wat zijn de regels over het meenemen van elektrische apparaten en medicatie? Wij vertellen je er meer over, zodat je goed voorbereid op vliegreis gaat.

Scherpe of mogelijk gevaarlijke voorwerpen 

Je mag in je handbagage geen voorwerpen meenemen waarmee je een ander ernstig kan verwonden. Zoals: 

 • Brandbare stoffen of explosieven, zoals vuurwerk 

 • Voorwerpen met een scherpe rand of punt, zoals grote (scheer)messen 

 • Alle types vuurwapens 

 • Voorwerpen die iets afvuren (dus ook bijvoorbeeld een speelgoedpistool) 

 • Stompe slagvoorwerpen, zoals (honkbal)knuppels 

Sommige scherpe voorwerpen mogen wel mee in je handbagage, maar alleen als het scherpe gedeelte 6 cm of korter is. Dit zijn: 

 • (Kleine) nagelvijl 

 • Pincet 

 • Schaar 

Medicijnen 

Het is toegestaan om medicijnen en babyvoeding mee te nemen in je handbagage. Voor voorgeschreven medicijnen is het verstandig om een doktersrecept mee te nemen, of een ander bewijs dat de medicijnen voor jou zijn. Je kunt bij jouw apotheek een medicijnpaspoort halen voor je medicatie. Voor sommige medicijnen heb je ook een verklaring van het CAK nodig. Dit geldt voor medicijnen die onder de opiumwet vallen, zoals sommige ADHD-medicijnen. Weet je niet zeker of je voor jouw medicijnen een verklaring nodig hebt? Dit kun je controleren met de Medicijnen mee op reis-hulp van het CAK. 

Bij de douane kan gevraagd worden naar je doktersrecept, medicijnpaspoort of verklaring. Omdat je in het buitenland ook te maken krijgt met douanecontroles, is het handig om ook een Engelstalige versie van je doktersrecept, medicijnpaspoort of verklaring mee te nemen. Zo voorkom je misverstanden of vertragingen bij de douane vanwege je medicatie. 

Babyvoeding 

Babyvoeding, zoals melk of dieetvoeding, mag ook mee in je handbagage als je reist met een baby. Handig om te weten: een baby is volgens de douaneregels een kind tot en met anderhalf jaar oud. De voeding voor jouw baby mag in verpakkingen van groter dan 100 ml in de handbagage mee. 

Overige artikelen 

Voor sommige artikelen, zoals voedingsmiddelen, tabak of grote hoeveelheden contant geld (meer dan € 10.000), gelden ook aparte douaneregels. Deze kunnen verschillen per land. Daarom is het een goed idee om van tevoren op te zoeken wat de douaneregels zijn van het land van je bestemming of overstap. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan onderweg. Van buiten de EU mag je sowieso niet voor meer dan € 430,- aan artikelen invoeren naar Nederland. Als je meer wilt invoeren, betaal je daarover belasting.  

Artikelen die je absoluut nooit mag meenemen in je (hand)bagage zijn: 

 • (Nep)wapens, explosieven, munitie of pepperspray 

 • Drugs of andere verdovende middelen 

 • (Producten gemaakt van) beschermde plant- en diersoorten 

Een reisverzekering afsluiten bij Univé 

Voordat je in het vliegtuig stapt, is het handig om een reisverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd van hulp als er iets misgaat op reis. Bijvoorbeeld als je telefoon kapotgaat, je geld gestolen wordt of je je bagage kwijtraakt. Een reisverzekering sluit je bij Univé gemakkelijk online af. Je ziet daarbij ook meteen hoe hoog jouw premie wordt. 

Bereken jouw premie