Ga naar inhoud

4 maart 2021Wonen

Hoe laad je je mobiele telefoon veilig op?

Ongeveer de helft van de woningbranden ontstaan door elektrische apparaten. Bijvoorbeeld tijdens het opladen van je telefoon. Weet jij hoe je dit veilig doet?

Wij vroegen het een aantal mensen op straat: 

Ga niet slapen tijdens het opladen van je mobiele telefoon. Dat is het advies van de brandweer. Onze expert Annet Hulshof - Mourits , Specialist Risicobeheersing bij Veiligheidsregio Drenthe, legt uit hoe je wel veilig een smartphone oplaadt.

Hoe kun je je elektrische apparaat, zoals je telefoon veilig opladen?

  1. Gebruik voor het opladen van je telefoon je originele lader. Deze opladers hebben fabrikanten getest en zijn dus het meest betrouwbaar. Controleer ook regelmatig of het snoer niet beschadigd is.
  2. Als je het toestel oplaadt kan de elektriciteit er voor zorgen dat het toestel warm wordt. Deze warmte moet het toestel kwijt kunnen. Leg het toestel daarom altijd op een vlakke gladden ondergrond. Dus niet onder je kussen of op een bank.
  3. Blijf altijd in de buurt van het toestellen die opgeladen worden. Dan kun je de stekker uit het stopcontact trekken zodra je apparaat vol is. De kans op overbelading is dan ook een stuk kleiner!
  4. Hang een rookmelder op in de ruimte waar je het toestel oplaadt.

Tip: Als je meerdere elektrische apparaten wilt aansluiten en je hebt maar één stopcontact, dan maak je gebruik van een stekkerdoos of kabelhaspel. Let er dan op dat je de maximale belasting niet overschrijdt. Op de stekkerdoos en kabelhaspel staat het maximaal aantal watt dat deze aan kan.

Deel dit bericht