Ga naar inhoud

  Zakelijk

   Hypotheek zonder jaarcijfers: kan dat?

   Voor ondernemers die nog niet zo lang voor zichzelf werken, zijn er ook mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Wij vertellen u er graag meer over.

   Waarom willen geldverstrekkers jaarcijfers zien?

   Laten we eerst eens uitleggen waarom de meeste geldverstrekkers jaarcijfers van de afgelopen drie jaar willen zien voordat ze besluiten of u een hypotheek kunt krijgen of niet. De reden daarvoor is heel eenvoudig: om een indicatie te krijgen van uw inkomen en de betaalbaarheid van uw hypotheek.

   Dit kan natuurlijk ook op andere manieren dan uitsluitend met behulp van jaarcijfers. Daarom is het mogelijk voor startende ondernemers om een hypotheek af te sluiten, ook als zij nog niet 3 jaren jaarcijfers aantoonbaar kunnen maken.

   Toekomstperspectief is belangrijk

   Sommige geldverstrekkers hebben aan de jaarcijfers van één jaar al genoeg om een voorstel te kunnen doen. Andere blijven vasthouden aan drie jaar. Maar de geldverstrekkers die verder kijken, weten dat het ook mogelijk is om op andere manieren het toekomstperspectief van uw onderneming in te schatten. Op basis hiervan kan uw inkomen worden berekend en kan de betaalbaarheid worden bepaald.

   Als u een financiële prognose laat maken door een accountant, kan de geldverstrekker beter beoordelen wat uw verwachte inkomsten zijn voor de komende jaren. Het gaat veelal om de prognose voor het komende jaar in combinatie met de reeds behaalde jaarcijfers. Eventueel wordt dit nog verder aangevuld met een arbeidsverleden in dezelfde branche.

   Uw adviseur zal samen met u kijken naar de eventuele mogelijkheden voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook voor een zelfstandig ondernemer kan NHG meer zekerheid bieden.

   Uw inkomen uit het verleden

   Als u tot voor kort werkzaam was in loondienst, in dezelfde sector als waar u in start als zelfstandig ondernemer, dan kan het inkomen worden meegewogen in de toetsing. Werkte u in een andere sector, dan wordt de beoordeling enkel gedaan op basis van de jaarcijfers en de prognose.

   Hoeveel eigen geld brengt u in?

   Als startende zelfstandig ondernemer dient u veelal zelf een bedrag aan eigen geld in te brengen. Vaak is het niet mogelijk om het gehele benodigde bedrag voor de aankoop te kunnen financieren op basis van het inkomen als startende zelfstandig ondernemer. Daarnaast wordt het risico voor de geldverstrekker lager als u meer eigen vermogen gebruikt. Dit kan bijdragen aan een makkelijker acceptatie door de geldverstrekker.

   Meer weten over een hypotheek zonder jaarcijfers?

   Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat het maximale hypotheekbedrag is dat u kunt lenen. Bij u in de buurt is altijd wel een Univé-winkel te vinden. En wilt u uw hypotheekmogelijkheden liever vanuit huis bespreken? Dan kunt u een (beeld)belafspraak maken met een adviseur. Eenvoudig geregeld. Maak nu een afspraak of lees meer over hypotheken.