Ga naar inhoud

Opgevoerde elektrische fiets en aansprakelijkheid

Met een elektrische fiets kun je normaal niet harder dan 25 km/u rijden. Het is wel mogelijk om een elektrische fiets op te voeren, zodat hij 30, 40 of soms zelfs 50 km/u kan. Aan het opvoeren van je e-bike kleven risico’s. Welke? Dat lees je hier. 

Andere verkeersregels 

Met een niet-opgevoerde e-bike mag je rijden op het fietspad. Hier zijn fietsen, bromfietsen en scooters die tot 25 km/u kunnen rijden namelijk toegestaan. Als je je e-bike opvoert om harder te kunnen, gelden er andere verkeersregels. Zo mag je niet meer met je e-bike op de openbare weg rijden. Dit is namelijk erg gevaarlijk voor het overige verkeer en kan leiden tot ongelukken. Ook kan dit leiden tot inschattingsfouten door andere weggebruikers. 

Extra veiligheidsmaatregelen tijdens het fietsen 

Je mag niet zomaar op een opgevoerde e-bike of speed pedelec stappen. Vanwege de hoge snelheid die deze fietsen kunnen bereiken, is een helm dragen verplicht. Ook moet een opgevoerde e-bike voorzien zijn van een kentekenplaat, net als een bromfiets. Het rijden op een opgevoerde elektrische fiets zonder helm of kentekenplaat is strafbaar.  

Daarnaast heb je op een opgevoerde e-bike of speed pedelec ook een remlicht en zijspiegels nodig. Omdat deze fietsen zo hard gaan, is dit nodig om veilig tussen het andere verkeer te kunnen rijden. Ook is een WA-verzekering verplicht. Hiermee ben je verzekerd tegen schade die je met je fiets veroorzaakt bij anderen. Dit is niet gedekt met een fietsverzekering. 

Elektrische fiets opvoeren en je verzekering 

Het opvoeren van je e-bike heeft ook gevolgen voor je verzekering. Als je met je opgevoerde e-bike schade rijdt, krijg je bij de meeste verzekeraars geen vergoeding vanuit je fietsverzekering. Zo ook bij Univé. Het opvoeren van je elektrische fiets doe je namelijk op eigen risico. 

Maar hoe zit het dan bij schade aan anderen, als je bijvoorbeeld met je opgevoerde e-bike tegen iemand aan rijdt? Deze schade krijg je niet vergoed door je aansprakelijkheidsverzekering of je fietsverzekering. Je moet de schade dan uit eigen zak vergoeden. Dit kan duur uitpakken, zeker als er iemand gewond is geraakt. 

Garantie 

Wanneer je je elektrische fiets opvoert, kan dit ook gevolgen hebben voor je garantie. De fabrikant van jouw elektrische fiets heeft hem zo gebouwd dat hij niet harder kan dan 25 km/u. Op basis daarvan heb je garantie gekregen. Verhoog je de maximumsnelheid van de fiets en gaat hij daarna kapot? Dan is het mogelijk dat de garantie op je fiets vervalt.