Ga naar inhoud

Kentekencard: wat is het?

Het papieren kentekenbewijs is sinds 2014 vervangen door de kentekencard. Voor elke autobezitter is dit een belangrijk pasje. Hiermee toon je namelijk aan dat de auto van jou is. Maar wat zijn de voordelen van de kentekencard? En wat staat er allemaal op?

Kenmerken kentekencard

De kentekencard is een pasje op creditcardformaat. Op de voorkant vind je de gegevens van de auto en de eigenaar. De kentekencard heeft ook een chip. Hierop staan alle gegevens van de kentekencard. De chip is uniek. Hiermee kun je dus zien of de pas echt is. Ook is het daardoor moeilijker te vervalsen.

Er staan veel gegevens op de kentekencard. 29 om precies te zijn. Hieronder zie je om welke kenmerken dit gaat en wat de letters aanduiden.

A: kenteken en meldcode.
B: datum eerste toelating en datum eerste inschrijving in Nederland
C.1.1: naam houder
C.1.2: voorletter(s) houder
C.1.3: adres houder
C.4: bewijs eigenaarschap
D.1: merk auto
D.2: type auto
E: voertuigidentificatienummer
F.1: technische maximale massa
F.2: toegestane maximale massa
F.3: toegestane maximale massa combinatie
G: massa rijklaar
I: datum tenaamstelling
J: voertuigcategorie
K: typegoedkeuringsnummer
O.1: technische massa AHW (geremd)
O.2: technische massa AHW (ongeremd)
P.1: cilinderinhoud
P.2: vermogen
P.3: brandstof
Q: vermogen/massa
R: kleur
S.1: zitplaatsen
S.2: staanplaatsen
T: maximale snelheid
V.9: milieuklasse EG-goedkeuring

Kentekencard verplicht

Iedereen die een auto koopt of overschrijft, krijgt een kentekencard. Dit pasje moet je altijd verplicht bij je hebben als je met de auto de weg op gaat. De politie kan er namelijk om vragen. Kun je het kentekenbewijs niet aantonen? Dan riskeer je een boete van € 50,-.

Kentekencard in de auto bewaren: verstandig? 
Het is erg verleidelijk om je kentekencard in de auto te bewaren. Maar doe dit niet. Bij diefstal van de auto moet je namelijk altijd het volledige kentekenbewijs kunnen inleveren bij de verzekeraar. Lukt dat niet? Dan word je niet of minder uitbetaald. 

Laat de kentekencard dus niet achter in de auto, maar bewaar het in je portomonnee. Het is niet voor niets zo gemaakt dat het bij je andere pasjes bewaard kan worden.

Belangrijk: bewaar de kentekencard en de tenaamstellingscode altijd apart van elkaar. 

Papieren kentekenbewijs inruilen

De papieren versie is nog gewoon geldig. Maar wil je liever een kentekenbewijs op creditcardformaat? Dan kun je deze omwisselen op de website van de RDW. Om een kentekencard aan te vragen heb je het 3-delig papieren kentekenbewijs nodig: deel 1A, deel 1B en deel II. Het omwisselen kost € 11,-.

Meldcode en tenaamstellingscode

Vooraan de kentekencard staat de meldcode. Dit is een 4-cijferige code die gekoppeld is aan je kenteken. De meldcode heb je nodig om een autoverzekering af te sluiten.

De tenaamstellingscode vormt samen met de kentekencard het volledige kentekenbewijs. Deze code heb je eigenlijk alleen nodig als je je auto wilt verkopen of wegdoen. Je hoeft het dus niet altijd bij je te hebben.

Heb je een papieren kentekenbewijs? Daar hoort geen tenaamstellingscode bij. Wanneer je je auto verkoopt of wegdoet, kun je het overschrijvingsbewijs (deel II) hiervoor gebruiken.

Lees ook: Voertuigidentificatiecode

Kentekencard kwijt

Ben je je kentekencard kwijt en wil je een nieuwe aanvragen? Geen zorgen. Dit kan gemakkelijk via de website van de RDW. Je hebt hiervoor alleen je DigiD en meldcode nodig. Bij het aanvragen van een nieuwe kentekencard krijg je ook een nieuwe tenaamstellingscode. De aanvraag kost € 37,90.