Ga naar inhoud

Hoe zit het met de actieradius van elektrische auto's?

Wanneer we het over elektrisch rijden hebben, gaat het al gauw over het bereik of de actieradius van elektrische auto’s. Wat beïnvloedt deze actieradius? Hoe haal je er de meeste kilometers uit? En welke actieradius heb je nodig? We helpen je op weg met heldere uitleg en handige tips.

Wat is de actieradius precies?

Elke elektrische auto heeft een actieradius. Dit is de afstand die je op één acculading kunt afleggen. Je kunt dit ook wel vergelijken met de afstand die een brandstofauto op één volle tank kan afleggen. De actieradius wordt ook wel bereik of range genoemd.

Waar hangt de actieradius vanaf?

Elektrische auto’s hebben twee dingen die een brandstofauto niet heeft: een elektromotor en een accu. De accu bepaalt wat de officiële actieradius van een elektrische auto is. Dit is de actieradius die de fabrikant van de auto opgegeven heeft. Over het algemeen geldt: hoe groter de accu, hoe groter de actieradius.

Maar behalve de accu, zijn er ook andere factoren die invloed kunnen hebben op de actieradius. Hierdoor kan de werkelijke actieradius lager of hoger zijn dan het bereik dat de autofabrikant heeft opgegeven.

Uiteindelijk is de werkelijke actieradius van je auto dan ook afhankelijk van vijf factoren:

  • Grootte van de accu: een grotere accu levert een grotere actieradius op.

  • Staat waarin de accu verkeert: als de accu ouder wordt, kan deze minder energie opslaan. Dit heet batterijdegradatie. Jaarlijks wordt de accu gemiddeld 2% minder krachtig.

  • Hoeveel energie de auto verbruikt: grotere elektrische auto’s zijn zwaarder en verbruiken daardoor meer stroom.

  • Rijstijl: snel rijden, snel optrekken en hard remmen leidt tot een lager bereik. Dus hoe zuiniger je rijdt, hoe verder je komt.

  • Weersomstandigheden: de accu presteert het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Tegen kou kan de accu minder goed. In de winter is de actieradius daarom gemiddeld 15% lager.

Wat is het gemiddelde bereik van een elektrische auto?

Compacte elektrische modellen hebben een kleinere accu, waardoor de actieradius beperkter is dan die van grotere modellen. Om je een indruk te geven van de gemiddelde actieradius per segment, kun je min of meer uitgaan van de volgende bereiken:

  • Kleine elektrische auto: 230 kilometer

  • Elektrische middenklasser: 310 kilometer

  • Grote elektrische auto: 425 kilometer

De verschillen tussen de kleine elektrische auto’s zijn het grootst. Zo zijn er bijvoorbeeld ook oudere modellen met een actieradius van zo’n 90 tot 100 kilometer.

Wat voor actieradius heb ik nodig?

Met de gemiddelde elektrische middenklasser beschik je over een actieradius van zo’n 310 kilometer. Voor de meeste bestuurders is dit meer dan genoeg: meer dan 90% van de autoritten die we in Nederland maken, is namelijk korter dan 75 kilometer. Dat betekent dat de meeste (elektrische) rijders makkelijk heen en weer kunnen rijden zonder tussentijds hun auto te laden.

Als je alleen korte ritten maakt, hoef je dus niet per se te kiezen voor een elektrische auto met de grootste actieradius. Rij je vaak lange afstanden? Dan is een model met een extra ruime actieradius mogelijk wél handiger.

Wat is de elektrische auto met de grootste actieradius?

Elektrisch rijden is volop in ontwikkeling: elk jaar verschijnen er weer nieuwe modellen met een nóg grotere actieradius. Zoek je een auto met een ruime actieradius, dan raden wij je een van de volgende modellen aan: Mercedes EQA of EQB, Tesla Model 3, Hyundai IONIQ 5 of Kia EV6. Al deze modellen vind je in ons aanbod van private-leaseauto’s.

Hoe haal ik het meest uit de actieradius van mijn elektrische auto?

Je rijstijl en verbruik kunnen veel invloed hebben op de werkelijke actieradius van je elektrische auto. Het goede nieuws is dat je met een paar maatregelen makkelijk de meeste kilometers uit je accu haalt. Dit zijn vier tips.

1. Rijd rustiger

Als je snel rijdt, ben je natuurlijk eerder op je plek van bestemming. Maar daar staat tegenover dat bij hoge snelheden de accu van je elektrische auto ook sneller opraakt. Door je snelheid te verlagen kun je dus langer doorrijden. Zo kan het al een hoop schelen als je met 100 kilometer per uur rijdt in plaats van met 130.

Ook helpt het als je rustig optrekt en zoveel mogelijk op constante snelheid of cruise control rijdt. Moet je langzaam vaart minderen? Doe dat dan liever niet door te remmen, maar laat de auto gewoon uitrollen. Op die manier wint de elektrische auto weer wat energie terug, waardoor je nóg langer kunt doorrijden zonder te laden.

2. Gebruik de eco-stand

Bijna alle elektrische auto’s hebben een eco-stand of eco-modus. Het is slim als deze spaarstand altijd ingeschakeld is. Hiermee maakt de auto namelijk zo zuinig mogelijk gebruik van de verwarming of airco. En als het niet meer nodig is om te verwarmen of koelen, schakelt de eco-modus het systeem automatisch uit. Zo gaat er zo min mogelijk energie verloren en haal je het meeste uit de actieradius.

Tip: als je in de winter je auto wilt voorverwarmen, doe dit dan het liefst wanneer het voertuig nog thuis of op werk aan de laadpaal hangt. Zo gaat de energie die de verwarming verbruikt niet ten koste van de actieradius.

3. Let op de bandenspanning

Een goede bandenspanning is altijd belangrijk, ook als je elektrisch rijdt. Rijden met zachte banden leidt niet alleen tot minder grip op de weg en mogelijke schade aan je banden: het veroorzaakt ook meer weerstand tijdens het rijden (rolweerstand). Hierdoor verbruikt de auto meer energie en kun je uiteindelijk minder lang doorrijden. Daarom raden we je aan om elke 2 maanden je banden op te pompen.

4. Verlaag de luchtweerstand

Tot slot kan ook de luchtweerstand invloed hebben op de actieradius. Op de snelweg merk je hier het meeste van: dit is namelijk de weerstand die er bij tegenwind tijdens het rijden ontstaat. Het liefst wil je de luchtweerstand zo laag mogelijk houden. Waarom? Omdat je elektrische auto dan minder energie verbruikt en een ruimere actieradius heeft.

Hoe groot de luchtweerstand is, hangt van verschillende dingen af. Zoals je snelheid, de dichtheid van de lucht en het frontale oppervlak van de auto. Rij je met een dakkoffer, imperiaal of fietsendrager op het dak? Verwijder dit accessoire dan gelijk na gebruik. Daarmee verklein je het oppervlak van de auto en breng je de luchtweerstand direct omlaag.

Ook je elektrische auto leasen via Univé?

Wil je elektrisch leasen zonder allerlei addertjes onder het gras? Dan ben je bij Private Lease met Univé aan het goede adres. Bij ons lease je altijd tegen eerlijke en flexibele voorwaarden. Zo kun je tussentijds gewoon van auto of kilometerbundel wisselen. En bij bepaalde onverwachte situaties, zoals gedwongen ontslag, kun je je leasecontract gratis opzeggen. Wel zo prettig.

In ons ruime aanbod van nieuwe en tweedehands elektrische auto’s vind je vast een private-leaseauto die bij je past. Heb je een vraag over onze private lease? Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem vrijblijvend contact op met onze ervaren adviseurs. Je kunt ons telefonisch bereiken via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie