Ga naar inhoud

Hoe zit het met de actieradius van elektrische auto's?

Wanneer we het over elektrisch rijden hebben, gaat het al gauw over het bereik of de actieradius van elektrische auto’s. Wat beïnvloedt deze actieradius? Hoe haalt u er de meeste kilometers uit? En welke actieradius heeft u nodig? We helpen u op weg met heldere uitleg en handige tips.

Wat is de actieradius precies?

Elke elektrische auto heeft een actieradius. Dit is de afstand die u op één acculading kunt afleggen. U kunt dit ook wel vergelijken met de afstand die een brandstofauto op één volle tank kan afleggen. De actieradius wordt ook wel bereik of range genoemd.

Waar hangt de actieradius vanaf?

Elektrische auto’s hebben twee dingen die een brandstofauto niet heeft: een elektromotor en een accu. De accu bepaalt wat de officiële actieradius van een elektrische auto is. Dit is de actieradius die de fabrikant van de auto opgegeven heeft. Over het algemeen geldt: hoe groter de accu, hoe groter de actieradius.

Maar behalve de accu, zijn er ook andere factoren die invloed kunnen hebben op de actieradius. Hierdoor kan de werkelijke actieradius lager of hoger zijn dan het bereik dat de autofabrikant heeft opgegeven.

Uiteindelijk is de werkelijke actieradius van uw auto dan ook afhankelijk van vijf factoren:

  • Grootte van de accu: een grotere accu levert een grotere actieradius op.

  • Staat waarin de accu verkeert: als de accu ouder wordt, kan deze minder energie opslaan. Dit heet batterijdegradatie. Jaarlijks wordt de accu gemiddeld 2% minder krachtig.

  • Hoeveel energie de auto verbruikt: grotere elektrische auto’s zijn zwaarder en verbruiken daardoor meer stroom.

  • Rijstijl: snel rijden, snel optrekken en hard remmen leidt tot een lager bereik. Dus hoe zuiniger u rijdt, hoe verder u komt.

  • Weersomstandigheden: de accu presteert het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Tegen kou kan de accu minder goed. In de winter is de actieradius daarom gemiddeld 15% lager.

Wat is het gemiddelde bereik van een elektrische auto?

Compacte elektrische modellen hebben een kleinere accu, waardoor de actieradius beperkter is dan die van grotere modellen. Om u een indruk te geven van de gemiddelde actieradius per segment, kunt u min of meer uitgaan van de volgende bereiken:

  • Kleine elektrische auto: 230 kilometer

  • Elektrische middenklasser: 310 kilometer

  • Grote elektrische auto: 425 kilometer

De verschillen tussen de kleine elektrische auto’s zijn het grootst. Zo zijn er bijvoorbeeld ook oudere modellen met een actieradius van zo’n 90 tot 100 kilometer.

Wat voor actieradius heb ik nodig?

Met de gemiddelde elektrische middenklasser beschikt u over een actieradius van zo’n 310 kilometer. Voor de meeste bestuurders is dit meer dan genoeg: meer dan 90% van de autoritten die we in Nederland maken, is namelijk korter dan 75 kilometer. Dat betekent dat de meeste (elektrische) rijders makkelijk heen en weer kunnen rijden zonder tussentijds hun auto te laden.

Als u alleen korte ritten maakt, hoeft u dus niet per se te kiezen voor een elektrische auto met de grootste actieradius. Rijdt u vaak lange afstanden? Dan is een model met een extra ruime actieradius mogelijk wél handiger.

Wat is de elektrische auto met de grootste actieradius?

Elektrisch rijden is volop in ontwikkeling: elk jaar verschijnen er weer nieuwe modellen met een nóg grotere actieradius. Zoekt u een auto met een ruime actieradius, dan raden wij u een van de volgende modellen aan: Mercedes EQA of EQB, Tesla Model 3, Hyundai IONIQ 5 of Kia EV6. Al deze modellen vindt u in ons aanbod van private-leaseauto’s.

Hoe haal ik het meest uit de actieradius van mijn elektrische auto?

Uw rijstijl en verbruik kunnen veel invloed hebben op de werkelijke actieradius van uw elektrische auto. Het goede nieuws is dat u met een paar maatregelen makkelijk de meeste kilometers uit uw accu haalt. Dit zijn vier tips.

1. Rijd rustiger

Als u snel rijdt, bent u natuurlijk eerder op uw plek van bestemming. Maar daar staat tegenover dat bij hoge snelheden de accu van uw elektrische auto ook sneller opraakt. Door uw snelheid te verlagen kunt u dus langer doorrijden. Zo kan het al een hoop schelen als u met 100 kilometer per uur rijdt in plaats van met 130.

Ook helpt het als u rustig optrekt en zoveel mogelijk op constante snelheid of cruise control rijdt. Moet u langzaam vaart minderen? Doe dat dan liever niet door te remmen, maar laat de auto gewoon uitrollen. Op die manier wint de elektrische auto weer wat energie terug, waardoor u nóg langer kunt doorrijden zonder te laden.

2. Gebruik de eco-stand

Bijna alle elektrische auto’s hebben een eco-stand of eco-modus. Het is slim als deze spaarstand altijd ingeschakeld is. Hiermee maakt de auto namelijk zo zuinig mogelijk gebruik van de verwarming of airco. En als het niet meer nodig is om te verwarmen of koelen, schakelt de eco-modus het systeem automatisch uit. Zo gaat er zo min mogelijk energie verloren en haalt u het meeste uit de actieradius.

Tip: als u in de winter uw auto wilt voorverwarmen, doe dit dan het liefst wanneer het voertuig nog thuis of op werk aan de laadpaal hangt. Zo gaat de energie die de verwarming verbruikt niet ten koste van de actieradius.

3. Let op de bandenspanning

Een goede bandenspanning is altijd belangrijk, ook als u elektrisch rijdt. Rijden met zachte banden leidt niet alleen tot minder grip op de weg en mogelijke schade aan uw banden: het veroorzaakt ook meer weerstand tijdens het rijden (rolweerstand). Hierdoor verbruikt de auto meer energie en kunt u uiteindelijk minder lang doorrijden. Daarom raden we u aan om elke 2 maanden uw banden op te pompen.

4. Verlaag de luchtweerstand

Tot slot kan ook de luchtweerstand invloed hebben op de actieradius. Op de snelweg merkt u hier het meeste van: dit is namelijk de weerstand die er bij tegenwind tijdens het rijden ontstaat. Het liefst wilt u de luchtweerstand zo laag mogelijk houden. Waarom? Omdat uw elektrische auto dan minder energie verbruikt en een ruimere actieradius heeft.

Hoe groot de luchtweerstand is, hangt van verschillende dingen af. Zoals uw snelheid, de dichtheid van de lucht en het frontale oppervlak van de auto. Rijdt u met een dakkoffer, imperiaal of fietsendrager op het dak? Verwijder dit accessoire dan gelijk na gebruik. Daarmee verkleint u het oppervlak van de auto en brengt u de luchtweerstand direct omlaag.

Ook uw elektrische auto leasen via Univé?

Wilt u elektrisch leasen zonder allerlei addertjes onder het gras? Dan bent u bij Private Lease met Univé aan het goede adres. Bij ons leaset u altijd tegen eerlijke en flexibele voorwaarden. Zo kunt u tussentijds gewoon van auto of kilometerbundel wisselen. En bij bepaalde onverwachte situaties, zoals gedwongen ontslag, kunt u uw leasecontract gratis opzeggen. Wel zo prettig.

In ons ruime aanbod van nieuwe en tweedehands elektrische auto’s vindt u vast een private-leaseauto die bij u past. Heeft u een vraag over onze private lease? Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem vrijblijvend contact op met onze ervaren adviseurs. U kunt ons telefonisch bereiken via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie