Aftrekbare zorgkosten Belastingdienst
Weten of je zorgkosten aftrekbaar zijn? Zorgkosten als gevolg van ziekte of invaliditeit die je niet vergoed krijgt zijn meestal aftrekbaar. Je kunt alleen de kosten aftrekken die boven je drempelbedrag uitkomen. De Belastingdienst bepaald de hoogte van dit bedrag op basis van je drempelinkomen.
Zorgkosten die wel aftrekbaar zijn
- Noodzakelijke kosten die je maakt in verband met ziekte of invaliditeit.
- Kosten waarvoor je geen vergoeding krijgt van uw (aanvullende) zorgverzekering of waarvoor je bijzondere bijstand hebt gekregen.
- Zorgkosten die je hebt gemaakt in het buitenland en die voldoen aan bovenstaande voorwaarden.
Zorgkosten die niet aftrekbaar zijn
- Kosten die onder het verplicht en/of vrijwillig eigen risico vallen.
- Premies voor je zorgverzekering.
- Eigen risico en eigen bijdrage.
Zorgkosten aftrekbaar
Kort door de bocht zijn zorgkosten aftrekbaar als je die moet maken vanwege ziekte of invaliditeit en je ze niet vergoed krijgt. Dit kan gaan om een vergoeding vanuit je (aanvullende) zorgverzekering of de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Ook zorgkosten in het buitenland zijn aftrekbaar.
Zorgkosten die voldoen aan de voorwaarden zijn niet volledig aftrekbaar. Alleen het deel dat boven je drempelbedrag uitkomt kun je aftrekken. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald aan de hand van je drempelinkomen. Bij de Belastingdienst kun je de exacte bedragen vinden.
Aftrekbaarheid ziektekosten
De Belastingdienst spreekt voor de aftrekbaarheid van ziektekosten over ‘specifieke zorgkosten’. Dit zijn de kosten die je daadwerkelijk maakt voor zorg. Kosten voor je zorgverzekering zoals premie, (vrijwillig) eigen risico of eigen bijdrage zijn geen zorgkosten. Die kun je dus ook niet aftrekken.
Soms krijg je zorgkosten deels vergoed. Bijvoorbeeld omdat er een maximale vergoeding geldt of de aanvullende verzekering een niet-gecontracteerde zorgverlener deels vergoedt. Het deel van de zorgkosten dat je zelf moet betalen is dan vaak wél aftrekbaar. Dat geldt ook voor vervoerskosten naar de behandeling.
Aangifte aftrekbare zorgkosten
Aftrekbare zorgkosten kun je opgeven tijdens je belastingaangifte. Voorwaarde is wel dat je de zorgkosten gemaakt hebt in het jaar waarover je aangifte doet. Hiervoor maak je een berekening van het totale aftrekbare bedrag specifieke zorgkosten. De hoogte van dit bedrag wordt namelijk mede beïnvloed door je inkomen. De Belastingdienst heeft de berekening opgedeeld in een paar stappen.
Zorgkosten van anderen aftrekken
Je mag ook de zorgkosten aftrekken voor je fiscale partner. En voor je kinderen onder de 27 jaar, als zij niet in staat waren om de kosten zelf te betalen. Dat geldt ook voor personen boven 27 jaar met een ernstige handicap waarmee je in gezinsverband woont.
Wonen je ouders, broers of zussen bij jou in huis en zijn ze afhankelijk van jouw zorg? Dan kun je hun zorgkosten ook aftrekken als je die zelf betaalt. Als je erfgenaam bent van iemand die overleden is, kun je de zorgkosten die nog niet betaald waren aftrekken in verhouding tot jouw erfdeel.