Ga naar inhoud

AGB-code voor declareren van zorgkosten

De vraag ‘wat is een AGB-code’ kun je simpelweg beantwoorden met ‘de registratiecode van een zorgverlener in het AGB-register’. Hierin staan zorgverleners en organisaties geregistreerd, die voldoen aan de benodigde kwalificaties. Met de AGB-code worden hun gegevens opgevraagd en zorgkosten gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

AGB-register

Het AGB-register is een landelijk systeem waarin bijna alle Nederlandse zorgaanbieders én zorgverleners geregistreerd staan. AGB staat voor Algemeen Gegevens Beheer zorgverleners. Aan die registratie zijn eisen verbonden zoals een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), aanmelding voor de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza), een BIG-registratie of registratie in het kwaliteitsregister van een branche- of beroepsorganisatie.

AGB-code

Als bedrijven en personen in de zorg voldoen aan de eisen van het AGB-register, kunnen zij een AGB-code aanvragen. Bij die aanvraag wordt gevraagd naar de zorgsoort en bijbehorende kwalificaties. Dat zijn minimaal basiskwalificaties zoals een BIG registratie, mogelijk aangevuld met specialisaties bij een beroepsvereniging. Daarmee kunnen zorgverleners zich identificeren.

Zorgkosten declareren met AGB-code

De AGB-codes van de zorgverlener en -aanbieder moeten altijd op de rekening met zorgkosten staan. Daarmee kunnen zorgverzekeraars de benodigde gegevens controleren en de rekening betalen. Heb je de rekening zelf voorgeschoten? Dan declareer je de zorgkosten bij je zorgverzekeraar. Stuurt de zorgverlener de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar? Dan betaalt die de rekening voor jou.

Vergoeding van rekening

Als jij of je zorgverlener de zorgkosten declareert, betekent dat niet dat die (volledig) vergoed worden. Dit is afhankelijk van je zorgverzekering en of de zorgverlener gecontracteerd is. Ook moet je soms nog eigen risico of eigen bijdrage betalen. Het kan dus zijn dat je later een rekening van je zorgverzekeraar ontvangt of dat je een deel van de rekening zelf moet betalen.

AGB-code zoeken

Wil je van tevoren controleren of een zorgverlener een AGB-registratie heeft? Dan kun je de AGB-code zoeken op de website van Vektis. Zij beheren het AGB-register. Je kunt zoeken op zorgverlener maar ook op onderneming of vestiging. Afzonderlijke vestigingen van een onderneming hebben geen eigen AGB-code zoals zorgverleners en ondernemingen.