Ga naar inhoud

26 oktober 2020

Zzp’er in coronatijd: van het podium naar de bouw

Als site producer op evenementen is Chris Dorresteijn wel gewend om problemen op te lossen. Van bands die te laat op een festival komen schrikt de zzp’er uit Lichtenvoorde dan ook niet zo snel. Maar wat doe je als er de hele zomer lang geen enkele artiest meer te zien is? En wat betekent dat voor een freelancer?

Begin maart 2020: Chris (hier gefotografeerd door Koolmees Photography) is al druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe festivalseizoen. Lowlands, Down The Rabbit Hole, de Zwarte Cross, Chris kent ze allemaal. Vanuit de regiekamer, waar hij als centralist werkt. Nog voordat er een bezoeker is, bij het opbouwen. Of na afloop als hij de vertrekkende bezoekers in goede banen leidt.

Maar toen kwamen de onheilspellende berichten langzaam binnen. Steeds meer sectoren gingen op slot en ook de popsector ontkomt er niet aan. Even lijkt het er nog op dat Paaspop het festivalseizoen mag aftrappen, maar helaas. Alle grote evenementen zijn voorlopig afgelast.

Alle schaamte aan de kant

Voor Chris breekt er als 27-jarige freelancer in de evenementenbranche een onzekere tijd aan. Maar daar legt hij zich niet zomaar bij neer. “Eigenlijk ben ik na twee dagen al rond gaan bellen,” vertelt de nuchtere Achterhoeker. “Alle schaamte aan de kant en gewoon zeggen dat je werk zoekt en alles aan wilt pakken.”

Het is een mentaliteit die in zijn dagelijkse werk onmisbaar is en nu goed van pas komt. “Via een vriend kon ik snel aan de slag bij een bouwbedrijf,” legt Chris uit. “Dat was in het begin even wennen, maar al snel ontdekte ik dat een bouwplaats eigenlijk niet veel anders is dan een festivalterrein. Je bent samen iets het aan bouwen, alleen de werktijden zijn wat regelmatiger.”

Wie denkt er dan nog aan een AOV?

Bij zo’n omschakeling zijn verzekeringen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Chris: “Nou, toevallig was ik me al aan het oriënteren op een AOV toen ik nog m’n andere werk deed. Ik besefte al snel dat ik op de bouw nog iets meer risico liep, dus het was logisch om er nu vaart achter te zetten. Daarnaast had ik er nu simpelweg ook meer tijd voor dan wanneer ik volop in het festivalseizoen had gezeten.”

Chris laat zich adviseren door Petra Scharenborg, Adviseur Inkomen & Verzuim bij Univé Oost. “Klanten die zó pro-actief doorpakken als Chris zie ik niet veel,” vertelt Petra. “Maarde meesten redden zich ook nog wel, ondanks de im pact van corona. Wel hoor ik van veel ondernemers dat er geen tweede golf moet komen, want dan kan het wel misgaan. Tegelijkertijd worden er meer AOV’s afgesloten. Mensen zijn zich toch meer bewust van bepaalde risico’s, zo lijkt het.”

Een flexibele verzekeraar denkt mee

Mocht je als ondernemer dan toch ander werk gaan doen, dan is het belangrijk nog eens naar je verzekeringen te kijken. Petra legt uit: “Als je ander werk gaat doen, kan het zijn dat je andere risico’s loopt. Misschien zijn je bestaande verzekeringen dan niet meer voldoende. Je loopt dan het risico dat je niet goed verzekerd bent. Zonde, want die arbeidsongeschiktheidsverzekering heb je juist voor dat stukje zekerheid wanneer je door een ongeval niet meer kunt werken.”

De flexibiliteit die ondernemers hebben, zit ook in een verzekering als de AOV. “Het zijn uitdagende tijden voor ondernemers,” gaat Petra verder. “Het kan financieel even tegenzitten en dan denken we als verzekeraar absoluut mee. Er zijn altijd mogelijkheden om die ruimte op te zoeken. Ga dus gewoon in gesprek met je adviseur, al is het alleen maar om te kijken wat er allemaal mogelijk is.”

Ondertussen werkt Chris lekker door, al mist hij de evenementenbranche wel. “Het komt zoals het komt, ik red me wel,” lacht Chris. “Dit is weer eens wat anders en ook hartstikke leuk. Dat is ook het mooie van zzp’er zijn, je kunt doen wat je wilt. Maar als we morgen weer met festivals kunnen beginnen, sta ik gelijk vooraan.”

Deel dit bericht