Ga naar inhoud

1 februari 2023

Wie is aansprakelijk als een stagiaire schade oploopt tijdens werkzaamheden?

Stagiaires zijn een goede manier om mensen op te leiden en te behouden in je bedrijf. Helemaal nu, met de krapte op de arbeidsmarkt. Maar hoe zit het met je verzekering? Wie wordt aansprakelijk gesteld als een stagiaire schade veroorzaakt? En wie is er verantwoordelijk als een stagiaire schade oploopt tijdens werkzaamheden? Kun je je hiervoor verzekeren? In dit blog geven we 4 tips waar je op kunt letten. 

Veroorzaakt een stagiair schade aan je eigendommen of aan anderen? Dan kun je dit niet op hem of haar verhalen, tenzij er sprake is van opzet of grove roekeloosheid. Dit is eigenlijk vrijwel nooit het geval, daarom is een goede verzekering belangrijk. Maar wist je dat je ook verantwoordelijk bent voor schade die een stagiaire oploopt tijdens werktijd? Bijvoorbeeld door een bedrijfsongeval of door een verkeersongeval tijdens werktijd. En letselschade kan aardig in de papieren lopen. Belangrijk dus dat je goed je verzekering doorneemt voordat je een stagiaire aanneemt. 

4 tips aansprakelijkheid bij stagiaires 

Tip 1 – Controleer je bedrijfsverzekeringen 

Controleer of je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering met een werknemersschadeverzekering hebt. De laatste verzekering moet jezelf afsluiten als optionele dekking binnen de aansprakelijkheidsverzekering. Deze valt daar niet standaard onder. Controleer of stagiaires meeverzekerd zijn op deze verzekeringen en zo ja is daar alles mee gedekt? Zodat je niet voor onverwachte verrassingen en kosten komt te staan. 

Tip 2 – Ga na aan welke vereisten een stagiaire moet voldoen 

Sommige verzekeraars hebben bepaalde voorwaarden waaraan een stagiaire moet voldoen om hem of haar te verzekeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan dat de stagiaire in het bezit van een rijbewijs moet zijn. 

Tip 3 – Zorg voor controlepunten 

Richt het werk van een stagiaire zo in dat je begint met een goede voorbereiding en instructie. En zorg er vervolgens voor dat er altijd één of meerdere controlepunten plaatsvinden. Het gaat hierbij om stagiaires, en die maken nu eenmaal fouten. Door controlepunten in te voeren, kun je het meeste voorkomen. 

Tip 4 – Bepaal welke middelen je ter beschikking stelt 

Het kan zijn dat je bepaald werkmaterieel bezit dat niet verzekerd is voor bepaalde zaken. Vraag jezelf dan af of je eventuele schade veroorzaakt door een stagiaire zelf kunt en wilt dragen. 

Meer weten? 

Heb je nog vragen over aansprakelijkheid bij stagiaires of hoe het precies zit met jouw verzekeringen? Onze zakelijke adviseurs staan voor je klaar om je verder te helpen. Maak gelijk een afspraak.

Deel dit bericht