Ga naar inhoud

17 november 2020

Wel of geen AOV: hoe zit het nou echt?

Het is een vraag die elke zelfstandige zich wel eens stelt: heb ik nou wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nodig? Voor het antwoord op die vraag praten we met twee ondernemers: Roy Boom en Paul Vlaar. Roy ging wel voor een AOV. Paul besloot dat het toch niet de oplossing voor hem was. Daarnaast spreken we Mirelle, die hen allebei adviseerde.

Waarom Roy Boom wel een AOV afsloot

Het idee voor zijn huidige bedrijf ontstond toen Roy Boom (54) zelf nog een restaurant op Ameland had. “Ik deed de salarisadministratie van mijn personeel toen zelf,” vertelt hij vanuit zijn kantoor in Haarlem. “Best een klus, maar ik was er handig in. Van collega-ondernemers hoorde ik juist dat zij er veel moeite mee hadden. Ik hielp hen zo af en toe en van het een kwam het ander.”

Het ander, dat is zijn bedrijf Boomloon, waarmee hij een app introduceerde. Die helpt met het bijhouden van planningen, tijdregistratie en wat er verder nog bij salarisadministratie komt kijken. Dezelfde branche, maar een compleet ander bedrijf. Dat zorgt ervoor dat je als ondernemer ook andere keuzes maakt.

“De risico’s zijn nu heel anders,” legt Roy uit. “Het restaurant kon altijd gewoon doordraaien als ik uit zou vallen. Mijn partner kon dat prima opvangen. Dat is nu heel anders, vandaar dat ik toch weer eens naar een AOV ging kijken.”

De vragen die adviseur Mirelle krijgt

Mirelle Koning is Adviseur AOV bij Univé Noord-Holland. Ze hielp Roy bij zijn zoektocht naar een geschikte AOV. “Een verandering in je persoonlijke situatie is een goed moment om nog eens naar je verzekeringen te kijken,” vertelt Mirelle. “Jouw persoonlijke situatie is dan ook het uitgangspunt bij elk gesprek over een AOV.”

Dat blijft ook zo als je de verzekering al hebt afgesloten. Want dingen kunnen veranderen,  waardoor je inkomsten misschien tijdelijk wat minder zijn. De coronacrisis is daar natuurlijk het meest actuele voorbeeld van. “We hadden veel opzeggingen verwacht, maar dat viel enorm mee. Bovendien kijken we vaak met klanten naar wat er op zo’n moment nog wél mogelijk is.”

Dat is vaak meer dan je denkt. Zo kun je bijvoorbeeld tijdelijk je verzekerd bedrag verlagen, waardoor je ook eventjes minder premie betaalt. Lopen de inkomsten nog verder terug, dan kun je de AOV ook tijdelijk in de sluimerstand zetten. Je betaalt dan een klein percentage van je premie, maar bent dan ook even niet verzekerd. Het voordeel is dat je de AOV weer kunt activeren wanneer je wilt, zonder het hele acceptatieproces te doorlopen.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is trouwens niet altijd de enige optie om je te verzekeren van inkomen. Mirelle: “Heb je een partner die genoeg verdient om met je gezin van te leven? Of heb je eigen vermogen achter de hand? Dan kunnen dat ook logische opties zijn. Maar dan bekijken we altijd wel goed wat dat in de praktijk betekent. Kun je blijven leven zoals je wilt, of moet je misschien iets inleveren?”

Waarom Paul Vlaar geen AOV afsloot

Waarom zou je voor een baas blijven werken als je het ook zelf kunt? Die vraag stelde de 44-jarige IT’er Paul Vlaar zich, kijkend naar de freelancers bij hem op de werkvloer. Hij besloot als IT’er voor zichzelf te beginnen. De vrijheid van het leven als zzp’er sprak hem aan, vooral omdat hij eigenlijk droomde van nóg een bedrijf naast zijn IT-werk.

“Een paar geleden had ik last van een burn-out,” vertelt Paul openhartig. “Ik heb toen enorm veel gehad aan de sessies met mijn wandelcoach. Later merkte ik dat vrienden het ook prettig vonden als we het tijdens lange wandelingen over hun uitdagingen hadden. Ik vond dat zo mooi dat ik besloot om naast mijn werk in de IT ook als wandelcoach aan de slag te gaan.”

Een mooie stap, maar bij zijn zoektocht naar een AOV liep hij wel weer tegen die burn-out aan. Verzekeraars kunnen dan bijvoorbeeld besluiten dat er niet uitgekeerd wordt als je in de toekomst weer een burn-out krijgt. Of je premie gaat in zo’n geval flink omhoog.

Paul: “Mirelle heeft hierin goed meegedacht en verschillende opties voor me op een rij gezet. Zo kwamen we tot de conclusie dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering in mijn geval toch niet de beste oplossing was. Vooral ook omdat ik overweeg iemand in dienst te nemen voor het IT-werk. Dat betekent dat het bedrijf gewoon door kan draaien als ik tijdelijk arbeidsongeschikt word.”

Ook eerlijk advies over je AOV?

Jouw persoonlijke situatie, daar gaat het om bij de keuze om wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Je adviseur bij Univé helpt je graag om die in kaart te brengen, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Neem gerust contact op voor een afspraak.

Deel dit bericht