Ga naar inhoud

22 augustus 2023Ondernemen

Uit de roulatie door covid

In mei 2021 raakt zelfstandig schilder Martijn besmet met corona. Zijn herstel gaat langzaam, waardoor hij niet kan werken. De Univé AOV geeft rust, want hij heeft gewoon recht op een uitkering. Samen met een arbeidsdeskundige werkt hij op zijn eigen tempo toe naar re-integratie.

Martijn van Giersbergen is al 18 jaar schilder in loondienst als hij besluit voor zichzelf te beginnen. Daarbij gaat hij niet over één nacht ijs. Want als hij ergens aan begint, wil hij dat wel goed doen. Dus vraagt hij Univé advies over zijn verzekeringen. Gelukkig maar, want daardoor is hij ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. En dat overkomt hem sneller dan verwacht. 

Dat hij vakbekwaam genoeg is om als zelfstandig schilder aan de slag te gaan, daarover twijfelt Martijn niet. De uitdaging ligt voor hem in het ondernemerschap voor zijn bedrijf Van Giersbergen Schilderwerk. Met de opdrachtgever meedenken, hem adviseren, goed werk afleveren en op die manier een reputatie opbouwen en groeien. Het lijkt hem de mooiste uitdaging van het ondernemerschap.  

Kansen, maar ook risico’s 

De vooruitzichten voor schilders zijn goed in het begin van 2021. Veel mensen willen hun woning opknappen en laten dat liever over aan een vakman. Martijn denkt dat hij genoeg opdrachten binnen kan krijgen, maar hij kijkt niet alleen naar zijn kansen. Hij weet dat hij als zzp’er ook risico’s loopt. Privé is hij altijd tot volle tevredenheid verzekerd geweest bij Univé. Daarom gaat hij het gesprek aan met AOV-adviseur Mirelle Koning over wat hij als ondernemer kan verzekeren op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Martijn doet per slot van rekening fysiek werk en staat regelmatig op trappen, ladders en steigers. Dan kan er zomaar iets gebeuren. Martijn wil zijn inkomen beschermen en sluit een AOV af.  

Uitkering bij covid 

Maar het is niet een val van een ladder die Martijn het werken onmogelijk maakt. Het is corona. In mei 2021 raakt hij besmet. Hij hoopt op een snel herstel, maar dat valt erg tegen. Martijn blijft last houden van vermoeidheid en hoofdpijn en kan eenvoudigweg niet werken. Maar gaat Univé ook uitkeren bij covid? Ja. Martijn heeft gewoon recht op een AOV- uitkering. Daar is hij heel blij mee, want als starter had hij nog geen grote reserve opgebouwd. De uitkeringen geven zekerheid en daarmee rust.  

Kleine stapjes naar herstel 

Univé helpt hem niet alleen financieel, ook zijn herstel heeft de volle aandacht. De arbeidsdeskundige neemt regelmatig contact op om te vragen hoe het met hem gaat. Hij drukt Martijn op het hart om niet te veel hooi op zijn vork te nemen. Als het weer wat beter gaat, stellen ze samen een herstelplan op. In kleine stapjes hervat Martijn het schilderwerk. Per week bekijkt hij wat hij aankan. Hij werkt samen met een andere zzp’er waarmee hij afspreekt wie welke klussen doet en wanneer. Zo kunnen zijn klanten erop rekenen dat het werk op tijd afkomt.  

Focus op welzijn en herstel 

De aandacht en de begeleiding van de arbeidsdeskundige stelt Martijn zeer op prijs. Vooral omdat hij hem nooit onder druk zet om weer snel aan de slag te gaan. Martijn bepaalt het tempo van werkhervatting helemaal zelf. De focus van de begeleiding ligt op zijn welzijn en herstel. Na vijf maanden is hij voldoende hersteld om weer fulltime aan zijn bedrijf te werken én kan hij weer positief naar de toekomst kijken. Hij zou elke startende ondernemer willen aanraden om arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Wat er was gebeurd als hij geen AOV had gehad? Dat weet hij niet zeker, maar een faillissement of grotere gezondheidsproblemen waren dan zeker niet uitgesloten. 

Deel dit bericht