Ga naar inhoud

29 september 2022Ondernemen

Prinsjesdag 2022: wat verandert er voor ondernemers?

De plannen voor 2023 zijn tijdens Prinsjesdag bekend gemaakt. De miljoenennota staat in het teken van koopkracht. Hoge gasprijzen en inflatie raakt huishoudens en ondernemers. Wat verandert er voor jouw onderneming en wat kun jij doen als nieuwe risico's zich voordoen? Lees het in deze blog. 

Maatregelen Prinsjesdag voor ondernemers 

Tijdens de troonrede zijn diverse maatregelen genoemd die impact kunnen hebben op ondernemingen. Wanneer de wijzigingen precies ingaan staat nog niet vast.  We hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij gezet: 

  • Per 1 januari 2023 wordt het wettelijke minimumloon verhoogt met 10%. 

  • De zelfstandigenaftrek voor zzp’ers wordt versneld afgebouwd naar € 900 in 2027. Hierdoor betaal je meer belasting. 

  • Er wordt een hogere winstbelasting ingesteld. Het tarief van de belasting op winsten tot € 200.000 euro stijgt van 15% naar 19%.  

  • Verlaging van de inkomstenbelasting in de eerste schijf en werken wordt aantrekkelijker gemaakt door de arbeidskorting te verhogen. 

  • Het kabinet komt het bedrijfsleven tegemoet met extra geld voor aftrekposten die verduurzaming moeten stimuleren. Aan een steunpakket voor het energie-intensieve midden- en kleinbedrijf wordt nog gewerkt. 

Daarnaast zijn er ook meer specifiekere maatregelen die voor jou als ondernemer kunnen gelden. Denk hierbij aan statiegeld op blikjes, certificering van uitzendbureaus en heffing voor zware vrachtwagens. Bekijk voor meer informatie de website van het Ondernemersplein en KVK. En hou de officiële websites in de gaten.  

Versterking voor ondernemers 

Na de invloed van de coronacrisis op het Nederlandse ondernemersklimaat en de stijgende energieprijzen, wordt ingezien dat ondernemers versterking nodig hebben. Hierbij kan gedacht worden aan ondersteuning bij verduurzaming, goed werkgeverschap, maar ook het stimuleren van werken door de kinderopvang van werkende ouders (bijna) volledig te vergoeden. 

Nieuwe risico's voor uw onderneming 

Ondanks alle maatregelen kunnen er nieuwe risico's ontstaan voor jouw bedrijf, ook als het goed gaat met je bedrijf. Stel dat je door deze moeilijke tijd bijvoorbeeld met wanbetalers te maken krijgt? Bij de zakelijke rechtsbijstandverzekering van Univé kun je gratis gebruik maken van een incassoservice die je hierbij helpt. Of wil je zelf hulp ontvangen omdat je eigen bedrijf in een moeilijke financiële situatie terecht komt? Univé is partner van Geldfit Zakelijk. Ook zij kunnen je helpen, zowel bij schuldpreventie als schuldhulpverlening.  

Deel dit bericht