Ga naar inhoud

16 juni 2022Ondernemen

Is jouw huurder een hennepteler?

Je hebt een loods, bedrijfspand of grote schuur waar je niets mee doet. Dan komt er iemand die deze ruimte wel een tijdje van je wil huren. Prima bijverdienste toch? Dat kan, maar er is ook een kans dat je criminelen een plek biedt voor illegale activiteiten. De gevolgen zijn rampzalig.

Heb jij een leegstaand pand op een onopvallende en afgelegen plek, met in- en uitgangen en waar meerdere wegen naar toe leiden? En is er in het pand stromend water en elektriciteit? Dan kan dit voor criminelen een ideale locatie zijn, bijvoorbeeld voor mensenhandel, een drugslab, grootschalige hennepteelt of om drugsafval op te slaan.

Strafrechtelijke vervolging

Uiteraard vertelt een huurder jou niet dat hij het pand gaat gebruiken voor criminele bezigheden. Je komt daar misschien pas achter als de politie een inval doet. Maar als verhuurder ben je dan wel de klos. Want je bent simpelweg strafbaar als je een pand verhuurt waar illegale activiteiten plaatsvinden. Hoe bewijs je dat je van niets wist? Dat is lastig! Lukt dat niet dan kun je strafrechtelijk vervolgd worden en zelfs in de gevangenis belanden. Ook kan de gemeente je pand sluiten. En het energiebedrijf kan de kosten van illegaal afgetapte stroom op jou verhalen.

Geen schadevergoeding

Maar dat is niet het enige risico dat je loopt. Met name bij drugslabs is de kans groot dat jouw pand flinke schade oploopt. Muren en plafonds met grote gaten bijvoorbeeld, schimmelvorming of onvakkundig geïnstalleerde elektra. Ook brand- en waterschade komen vaak voor. In al die gevallen klop je tevergeefs aan bij je verzekeraar voor een schadevergoeding. Geen enkele verzekeraar biedt een dekking voor schade die ontstaan is door criminele activiteiten. Heel vervelend is dat je mogelijk op een zwarte lijst komt te staan. Je kunt dan geen andere verzekeringen meer afsluiten of je betaalt een torenhoge premie. Rust er een hypotheek op het pand? Dan kan die per direct worden opgezegd. Je bent dan misschien gedwongen tot verkoop.

Houd de onderwereld buiten de deur

Hoe voorkom je dat criminelen hun intrek nemen in jouw bedrijfspand? Enkele tips:

  1. Verhuur alleen na persoonlijke contact. Regel meerdere ontmoetingen met de huurder en leg zijn gegevens vast. Neem geen genoegen met een kopie van het identiteitsbewijs, maar vraag om het origineel. En vraag om een Verklaring omtrent gedrag (VOG).
  2. Check het bedrijf bij de KvK als de huurder een ondernemer is. En controleer of hij wel namens dat bedrijf een huurovereenkomst mag aangaan.
  3. Accepteer geen contante betalingen.
  4. Laat de huurder zelf een energiecontract afsluiten en vraag een kopie van het contract. Noteer de meterstanden op de eerste dag van verhuur.
  5. Leg de staat van het pand vast, bijvoorbeeld met foto’s.

Controle en inspectie

Als verhuurder heb je een zorgplicht. Dat houdt in dat je de bedoelingen en identiteit van de huurder controleert en dat je je bezit regelmatig inspecteert. Als je aan die verplichting voldoet, sta je juridisch sterker. Verder is het goed om een huurovereenkomst op te stellen met afspraken over het gebruik van het pand, zoals sleutelbeheer en veiligheid. Je verbiedt expliciet crimineel gebruik van het pand en staat geen verbouwingen en onderverhuur toe. En je spreekt af dat schade hierdoor voor rekening van de huurder komt. Voor een goed huurcontract schakel je een jurist in.

Meld verhuur bij je verzekeraar

Een bedrijfspand of schuur wil je uiteraard goed verzekeren. Als het gebouw leeg staat of als je het gaat verhuren, zijn de risico’s groter. Je verzekeraar moet daar wel van op de hoogte zijn. Meld verhuur of leegstand daarom op tijd om problemen te voorkomen. Wil je zeker weten dat je goed verzekerd bent? Plan dan vrijblijvend een adviesgesprek met ons in.

Deel dit bericht