Ga naar inhoud

12 juni 2020Ondernemen

Hoe ziet jouw ideale toekomst als ondernemer eruit?

Ondernemen is vooruitkijken. Nadenken over nieuwe kansen, voor je bedrijf en voor jezelf. Maar dat is best een uitdaging als je planning elke dag bomvol activiteiten en afspraken staat. Hoe krijg je dat voor elkaar en waar moet je eigenlijk allemaal aan denken? Een paar tips om de grote lijnen én de kleine details niet uit het oog te verliezen.

Grip op je werk

Heb je soms ook het gevoel dat je geleefd wordt door je agenda? Je bent niet de enige, veel ondernemers ervaren een enorme tijdsdruk. Het gevaar dat daarin schuilt is dat je alleen maar bezig bent met de korte termijn. Begrijpelijk, want die deadlines moeten nu eenmaal gehaald worden.

Toch is het belangrijk dat je hier zelf volledig in control bent. Makkelijk gezegd, maar best lastig gedaan. Veel professionals werken daarom volgens bepaalde productiviteitsmethodes. Getting Things Done is een bekende methode, met een actuele, Nederlandse variant onder de naam Grip. Hierbij leer je om alles wat je op je bord krijgt te structureren en te prioriteren.

Het gaat daarbij om alles van vluchtige e-mails tot belangrijke beslissingen. Idee erachter is dat er op die manier nooit meer losse eindjes zijn, waarvan je in je achterhoofd weet dat je er nog iets mee moet. Die zorgen namelijk voor stress en het verlies van overzicht, waardoor je weer niet toekomt aan het nadenken over toekomstplannen.

Werk aan je doelen

Je doel op de korte termijn is vast wel helder: zorgen voor een goed draaiend bedrijf dat vervolgens lekker doorgroeit. Maar wat betekent goed draaien voor jou? En hoe groot moet die groei zijn? Zolang je geen antwoord hebt op die vragen zul je je doelen nooit bereiken.

Probeer die voor zowel de korte als de lange termijn daarom concreet te definiëren. Welke omzet wil je dit jaar bijvoorbeeld realiseren? Welke droomklant wil je binnen de komende twee jaar nou echt eens binnenhalen? En zit je over vijf jaar nog in hetzelfde pand dat je huurt, of heb je dan een groter kantoor op een toplocatie gekocht? 

Zulke doelen zorgen voor meer focus en geven je het gevoel dat je écht ergens naartoe werkt. En dat zorgt vaak weer voor betere resultaten!

Vergeet je eigen toekomst niet

We hebben het tot nu toe vooral over de doelen voor je bedrijf gehad. Belangrijk, maar het allerbelangrijkste dat blijf je natuurlijk zelf. Verlies je eigen belangen en die van je partner of gezin daarom niet uit het oog. Bijvoorbeeld door net als voor je bedrijf ook persoonlijke doelen te stellen.

Tot welke leeftijd wil je bijvoorbeeld blijven werken? En wat heb je nodig om dat te realiseren? Belangrijke onderwerpen om goed over na te denken en om advies over in te winnen. Je persoonlijke adviseur bij Univé denkt graag met je mee over de mogelijkheden, zodat jij de beste koers kunt kiezen. Neem gerust eens contact op voor een gesprek!

Maak een afspraak

Deel dit bericht