24 maart 2025Ondernemen
Hoe schrijf je een bedrijfscontinuïteitsplan? 5 tips voor elke ondernemer

Niemand kon ooit voorspellen dat een pandemie het bedrijfsleven zo kon ontregelen als in 2020. In die jaren werd pijnlijk duidelijk dat veel bedrijven niet waren opgewassen tegen een ramp zoals deze. De noodsteun bood bedrijven de helpende hand, maar bracht sommige ondernemers later alsnog in de problemen na een onvermijdelijk faillissement.
Om goed voorbereid te zijn op een ramp, doe je er goed aan om een bedrijfscontinuïteitsplan te schrijven. Bedrijven met een bedrijfscontinuïteitsplan weten beter welke richting ze op moeten in geval van nood en waar de grootste risico’s liggen. Met de tips van Univé schrijf je een bedrijfscontinuïteitsplan waar je wat aan hebt als het er echt om gaat.
Tip 1: begin met een risicoanalyse
Jouw bedrijfscontinuïteitsplan valt of staat met een goede risicoanalyse. Hoe heftig een ramp ook is, de impact van een calamiteit wisselt sterk per sector. Een datalek kan een kantoortuin volledig lamleggen, terwijl een fysieke winkel open kan blijven door tijdelijk over te gaan op contante betalingen. Je maakt een risicoanalyse door verschillende calamiteiten op een rij te zetten.
Wat gebeurt er als je ziek wordt als zzp’er? Of waar kan ik terecht als mijn bedrijfspand verwoest wordt door brand? Neem ook grotere thema’s zoals cyberaanvallen of andere technische storingen mee. Beoordeel de mogelijke impact met laag, beperkt, gemiddeld, hoog of zeer hoog en verwerk ze in een risicomatrix.
Tip 2: maak gebruik van een template
Het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden bij het maken van een bedrijfscontinuïteitsplan. Online zijn er verschillende templates te vinden die je een eind op weg helpen. Het schrijven van een bedrijfscontinuïteitsplan neemt zo een stuk minder tijd in beslag.
Tip 3: stel een crisisteam met noodrollen samen
Rampen kennen geen agenda. En daarom wil je voorkomen dat je de lijnen pas uitzet als het kwaad al geschied is. Het is een zegen om de juiste mensen alvast op de juiste plekken te zetten in tijden van voorspoed. Wie van je werknemers is het beste in plannen? En welke werknemers schuif je naar voren voor technische of facilitaire problemen? Het juiste moment om een crisisteam samen te stellen, is nu.
Tip 4: verwerk een back-up in je BCP
3 op de 5 bedrijven zou niet verbaasd zijn als hun bedrijf te maken krijgt met een cyberaanval in 2025. Een aantal dat de komende jaren mogelijk zal oplopen. Je doet er dan ook goed aan om een back-upplan toe te voegen aan je BCP. Kies hierbij voor een veilige locatie, want anders ben je alsnog je data kwijt. Pas hiervoor de 3-2-1 regel toe (drie versies van je gegevens, twee type opslagplekken en één kopie op een externe plek).
Tip 5: test je bedrijfscontinuïteitsplan en houd hem actueel
Een bedrijfscontinuïteitsplan is geen statisch document waar je eens in de vijf jaar naar omkijkt. Het document is hét vangnet voor je bedrijf in tijden van crisis. Daarom is het belangrijk om je bedrijfscontinuïteitsplan één keer per jaar te testen. Zo zijn er bedrijven die een cybersecurity kunnen nabootsen. Maak het BCP openbaar voor alle werknemers, zodat jouw plan nog sterker wordt.
Deel dit bericht