Ga naar inhoud

24 juli 2020

Coronatips voor 1,5 meter afstand in bouw en techniek

Houd 1,5 meter afstand om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Klinkt duidelijk, toch? En met je timmermansoog heb jij daar geen meetlat voor nodig. Jij ziet zo wel of je collega te dichtbij staat of niet. Maar daar zit nu precies het probleem. Want soms is het heel lastig om die afstand te houden. Op de bouwplaats, maar bijvoorbeeld ook bij klanten thuis. Daarom een paar handige tips voor tijdens het werk.

De algemene tips ken je ondertussen wel. Je wast vaker je handen en hoesten en niezen doe je in de binnenkant van je elleboog. Als je verkouden bent blijf je thuis en laat je je testen op corona. Contact met anderen probeer je dan zoveel mogelijk te vermijden.

Maar als je gezond bent wil je gewoon lekker aan het werk. Om te zorgen dat je ook gezond blijft zijn er een paar dingen waar je op moet letten tijdens het werk. Tips voor op de bouwplaats, maar ook voor wanneer je bij klanten thuis over de vloer komt.

1. Naar je werk rijden 

Ga je naar de bouwplaats of een klant? Probeer dat dan zoveel mogelijk alleen te doen. Lukt dat niet? Dan is het belangrijk dat je afstand van elkaar houdt. Rijd dus niet met een bus vol collega’s, maar probeer om op 1,5 meter van elkaar te gaan zitten. Ook is het verstandig om een mondkapje te dragen. Maak aan het einde van de werkdag de bus of auto weer goed schoon.

2. Als je bij de klant aankomt

Voordat je naar binnen gaat, vraag je aan de klant of iedereen thuis gezond is. Vraag of er niemand last heeft van verkoudheid, koorts of benauwdheid. Als dat wel zo is, kun je helaas niet bij deze klant aan het werk. Twijfel je? Neem het zekere voor het onzekere en kom een andere keer terug.

3. Houd 1,5 meter afstand van collega’s en klanten

Kun je lekker aan het werk? Mooi zo! Maar let er wel op dat je altijd 1,5 meter afstand houdt. Je geeft klanten dus geen hand als je bij ze thuis komt. Samen koffiedrinken aan een kleine tafel is ook geen goed idee. Ook op de bouwplaats houd je afstand. Sta dus niet te dicht op je collega’s, maar houd altijd 2 armlengtes afstand. Werk met je eigen gereedschap en deel dit niet met anderen.

4. Slim schaften

Met z’n allen lunchen is gezellig, maar niet zo coronaproof. Kun je in de keet geen 1,5 meter afstand houden? Maak dan een schema waarbij je in kleinere groepjes luncht. Je kunt dit schema per week wisselen, zodat je toch regelmatig met iedereen luncht. Ben je bij een klant thuis en biedt die je een boterham aan? Hartstikke aardig, maar het is beter om toch je eigen lunch op te eten. En als je dat ook nog buiten doet, is het helemaal goed.

5. Een schone, luchtige werkplek

Als je lekker buiten aan het werk bent hoef je je hier minder zorgen over te maken. Maar als je bij een klant thuis werkt is dit wel belangrijk. Maak daar dus goede afspraken over. Bijvoorbeeld dat de ruimte elke dag wordt schoongemaakt. En dat er een raam of deur openstaat, zodat er frisse lucht is.

Wat als je geen 1,5 meter afstand kunt houden?

Je komt vast in situaties terecht waarin je geen 1,5 meter afstand kunt houden. Omdat je nu eenmaal met meerdere collega’s in een bus moet zitten. Of sommige klussen écht samen moet doen. De volgende tips maken het dan toch veiliger voor je:

●    Doe dit soort klussen steeds met dezelfde collega’s
●    Werk met je team zoveel mogelijk op vaste locaties 
●    Houd je extra goed aan de algemene coronatips aan het begin van dit artikel

Tot slot...

Zoals je leest is het even opletten geblazen. Maar gelukkig is het niet onmogelijk om in deze coronatijd veilig in de bouw of techniek te werken. Zo blijven we allemaal aan het werk én blijven we gezond. En heb je nog vragen? Laat het weten aan je Univé-adviseur, die staat altijd voor je klaar. Zet ’m op!

Maak een afspraak

Deel dit bericht