Ga naar inhoud

11 oktober 2021Ondernemen

Bouwondernemer en Wkb: zorg dat je goed verzekerd bent

Vanaf 1 januari 2024 wordt de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen van kracht. Vanaf die datum geldt het publiekrechtelijke deel van de wet, zoals het inschakelen van een kwaliteitsborger, voor nieuwbouwprojecten en met ingang van 1 juli 2024 voor verbouw- en renovatiewerkzaamheden.

Het privaatrechtelijke deel van de Wkb waarin de aansprakelijkheid en het opleverdossier is geregeld gaat wel voor alle bouwwerken gelden per 1 januari 2024. Hierdoor kun je als bouwondernemer makkelijker aansprakelijk worden gesteld door consumenten. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om goed verzekerd te zijn tegen zulke claims.

De gevolgen van de wet

Voor de bouwer betekent de Wkb meer werk aan het begin van het bouwproces waardoor faalkosten, op termijn, gereduceerd kunnen worden. Daarnaast ga je als bouwer niet alleen verder met het opleveren van kwalitatief goed werk, wat nu ook al gebeurt, maar kun je dat ook aantoonbaar maken.

Welke nieuwe risico’s loop je hierdoor?​

De nieuwe wet Wkb versterkt de positie van de consument. Hierdoor kan een bouwer veel gemakkelijk juridisch aansprakelijk gesteld worden voor als er iets mis is met het werk.

CAR-dekking is essentieel

Door de veranderingen in de Wkb is het belangrijk om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben met CAR-dekking. Zonder deze toevoeging is er geen dekking voor deze specifieke aansprakelijkheid.  ​

Een CAR-dekking van Univé dekt schade die je veroorzaakt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Het gaat om schade aan het werk zelf of aan eigendommen van opdrachtgevers. Je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert deze schade niet of beperkt.

Je bedrijfsverzekeringen checken? Maak een afspraak met een adviseur

Meer informatie over de Wkb vind je op de site van de Rijksoverheid. Wil je eens met een specialist om tafel om te bepalen of je bedrijfsverzekeringen nog toereikend zijn? Maak dan een afspraak met een adviseur. Als je zzp’er bent, kun je direct online afsluiten. Samen werken we aan jouw bedrijfszekerheid.

Deel dit bericht