Ga naar inhoud

23 februari 2023Ondernemen

Bij Villa Lilla is aandacht de sleutel tot succes

Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit snel in Nederland. Sinds 2013 is hun aandeel met ruim 60% toegenomen. Susanne Koomen koos er 20 jaar geleden samen met Paulien Abcouwer-Stam al voor om voor zichzelf te beginnen met een kinderdagverblijf in Heiloo. “Zelf de regie pakken en je eigen ideeën in de praktijk brengen, dat is het mooiste van ondernemer zijn.”

Susanne en Paulien startten in 1993 beiden met de opleiding Kinderopvang en raakten bevriend. Maar niet alleen privé klikte het, ze dachten ook hetzelfde over kwaliteit in de kinderopvang. En naarmate ze langer aan het werk waren, groeide de overtuiging dat ze als ondernemers succesvol konden zijn. Ze besloten hun plannen concreet te maken met Villa Lilla, een particuliere kinderopvang in Heiloo. Hoe is dat gegaan?

Wat denken die meisjes wel?

“We zijn gestart vanuit passie en onze eigen ideeën over kinderopvang”, vertelt Susanne. “We wilden ons bijvoorbeeld graag vestigen in een mooie omgeving en een fijn gebouw. Daarom kozen we ervoor zelf het pand te ontwerpen en te laten bouwen in een bosrijke buurt, en om de tuin en buitenspeelplaats in te richten met natuurlijke materialen.” Hoewel ze een gedegen ondernemingsplan hadden, liepen Susanne en Paulien wel tegen wat weerstand op. Toen ze bij een bank aanklopten voor een gesprek over de financiering van het bedrijf, werden ze nogal laatdunkend ontvangen. Hoe kwamen deze meisjes erbij dat dit iets kon worden? “Best seksistisch eigenlijk”, zegt Susanne lachend. “Tegenwoordig zou dat ondenkbaar zijn. Gelukkig waren we bij een andere bank wél welkom. Daar zat iemand van onze eigen leeftijd die heilig in ons plan geloofde. Toen konden we starten. Wel hebben we uiteindelijk de financiering van het pand overgelaten aan een derde partij, zodat we ons helemaal konden richten op onze corebusiness: kinderopvang. We huren de locatie nu.”

Aandacht voor medewerkers

Een bosrijke omgeving en een mooi pand, prachtig natuurlijk. Maar wat waren de ideeën over kinderopvang die in Villa Lilla vorm moesten krijgen? Susanne: “Uiteraard staat goede zorg voor de kinderen centraal: veiligheid, gezonde voeding, leuke en leerzame activiteiten, aandacht voor taalontwikkeling. En we zijn een open organisatie met korte lijnen voor de ouders. Maar de kwaliteit van de opvang staat of valt met de kwaliteit van het team. Als medewerkers met plezier aan het werk zijn en zich gewaardeerd voelen, doen ze hun werk beter. We doen er daarom veel aan om de werksfeer optimaal te houden. Zo hebben we apart van de rest een fijne leidsterruimte, waar je ongestoord even los kunt komen van alle beslommeringen. Verder kunnen de medewerkers rekenen op veel persoonlijk contact en doen wij als directie af en toe wat extra’s voor ze. We laten blijken dat we trots op ze zijn. Die aanpakt werkt. De mensen met wie we 20 jaar geleden begonnen, zijn nog steeds bij ons.”

Stap voor stap groeien

Al snel ging het goed met Villa Lilla en kon de dienstverlening stap voor stap worden uitgebreid. Naast de dagopvang kwam er een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Inmiddels zijn in dagelijks 120 baby's, peuters en schoolgaande kinderen van 4 tot 12 jaar aan de zorg van Villa Lilla toevertrouwd. In totaal gaat het om 300 kinderen. “De groei moest wel passen bij ons privéleven”, zegt Susanne. “We wilden beiden genoeg tijd hebben voor onze gezinnen. Ook dan blijkt weer hoe belangrijk het is dat je op je medewerkers kunt terugvallen. Ons team is flink uitgebreid van 6 naar 40 medewerkers. Maar het verloop is klein omdat de meeste mensen graag willen blijven. We hebben dan ook geen personeelstekort zoals dat bij veel andere kinderdagverblijven wel het geval is.”

Voorzichtig met financiën

Kinderopvang is gericht op zorgen voor mensen. Maar als je een bedrijf leidt, is ook de zakelijke kant belangrijk. Hoe heeft Susanne dat ervaren? “Als je uit loondienst komt, moet je wel even wennen aan de financiële realiteit van het ondernemerschap. Er komt enorm veel binnen, maar er gaat ook heel veel uit. Je moet dus voorzichtig zijn. Ik heb van meet af aan de boekhouding zelf gedaan. Een aanrader voor iedereen die voor zichzelf wil beginnen. Het is tegenwoordig ook gemakkelijk dankzij allerlei boekhoudprogramma’s. Als je alles zelf doet, heb je overzicht en krijg je gevoel voor de financiën. We hebben wel een accountant voor de jaarrekening en de belastingaangifte. Want dan moeten de puntjes op de i.”

Vertrouwen op verzekeringsadviseur

En de verzekeringen? “Die stonden niet centraal in onze plannen”, geeft Susanne toe. “Ik denk dat veel ondernemers dat wel herkennen. Van huis uit waren we vertrouwd met Univé en die hebben we benaderd voor het verzekeren van de bedrijfsrisico’s zoals brand, aansprakelijkheid, juridische kwesties en ziekteverzuim bij medewerkers. Onze adviseur van Univé komt van tijd tot tijd langs om te bespreken wat er is veranderd en of de verzekeringen moeten worden aangepast. Daar zijn we heel tevreden over. Want wat voor onze medewerkers geldt, geldt ook voor externe partijen zoals onze verzekeringsadviseur en onze accountant: wat goed is, behouden we.”

Wat adviseert Susanne vrouwen die een bedrijf willen starten? ”Volg je hart en daag jezelf uit. Je kunt vaak meer dan je denkt.”

Deel dit bericht