Ga naar inhoud

Is lekkage van de cv-ketel verzekerd?

Schade als gevolg van een lekkage van de cv-installatie is meestal verzekerd door je woonverzekering. Het is dan vaak wel een voorwaarde dat je regelmatig cv-onderhoud hebt laten uitvoeren. Kijk daarom naar de voorwaarden van je verzekering.

Bekijk Woonverzekering

Lekkage aan je cv-ketel

Een lekkage van je cv-ketel is dubbel vervelend. De verwarming kan uitvallen en daarnaast kan er waterschade ontstaan. Het is dus belangrijk om een lekkage snel te repareren. Maar hoe weet je wat er precies lekt aan de cv-ketel, en hoe kun je lekkage voorkomen?

Soorten lekkage aan je cv-ketel

Een cv-installatie bestaat uit verschillende onderdelen die kunnen gaan lekken. Om een lek op te sporen is het dus handig als je weet waar je moet zoeken. Meestal gaat het om een van de volgende soorten lekkages.

1. De cv-ketel lekt aan de onderkant
Bij een lek aan de onderkant van de cv-ketel is er meestal sprake van een kapotte ontluchter. Vaak zie je dan ook wat aanslag op of rond de ontluchter.

2. De cv-ketel lekt condenswater
Wanneer de druk in de cv-ketel te hoog wordt, laat het overstortventiel wat condenswater afvoeren. Bij een kapot overdrukventiel gaat de cv-ketel condenswater lekken.

3. Lekkage aan de warmtewisselaar van de cv-ketel
De warmtewisselaar is een belangrijk onderdeel voor het verwarmen van water in de cv-installatie. Vooral bij oudere installaties kan deze nog wel eens gaan lekken.

4. Lekkage aan de verwarmingsbuis of radiator
Een lekkage aan je cv-installatie hoeft niet altijd bij de ketel voor te komen. Ook de verwarmingsbuizen en radiatoren kunnen lekken. Controleer deze dus ook regelmatig.

Wat te doen bij lekkage aan je cv-ketel

Is de lekkage zo erg dat er vochtige plekken ontstaan? Dan moet er zo snel mogelijk een erkend cv-installateur naar kijken. Die kan de lekkage precies opsporen en voor je repareren.

Zie je geen lekkage, maar valt de druk van de cv-ketel wel steeds weg? Dan kan de lekkage zich bevinden op een plek die je niet goed kunt zien. Voordat je een monteur laat langskomen, kun je eerst de cv-ketel bijvullen

Is de druk van de cv-ketel na een paar dagen alweer onder de 1,5 bar? Dan is er waarschijnlijk sprake van een lekkage. Je kunt het beste een monteur naar de installatie laten kijken.

Lekkage voorkomen

De beste manier om lekkage aan jouw cv-ketel te voorkomen is het uitvoeren van regelmatig onderhoud. Laat je cv onderhouden door een erkend installateur, het liefst elke twee jaar. Een lekkage helemaal voorkomen kan helaas niet. Maar met regelmatig onderhoud is die kans wel een stuk kleiner.

Veelgestelde vragen over lekkage aan je cv-ketel