Ga naar inhoud

Subsidie voor de isolatie van je huurhuis

Woon jij in een huurhuis en wil jij deze graag isoleren? Verstandig! Het isoleren van je huis kan een aantrekkelijke investering zijn. Door isolatiemateriaal aan te brengen, bespaar je op je energierekening. Ook zorgt het voor meer wooncomfort! Warmte blijft langer in de woning. Je kunt als huurder niet zelf subsidie aanvragen om je woning te verduurzamen. De verhuurder kan dit wel doen. We leggen je uit hoe dit zit.  

Subsidie voor isolatie huurhuis: de SVOH 

Vanuit de Rijksoverheid is er subsidie voor verhuurders om huurwoningen energiezuiniger te maken. Dit is de Subsidie Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen, de SVOH. Deze subsidie is bedoeld voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Isolatie van je huurhuis is hier één van. Het gaat hier om bijvoorbeeld dak-, vloer- of spouwmuurisolatie.  

Het maximale bedrag wat verhuurders kunnen krijgen is € 6.000 per woning. Het daadwerkelijke bedrag hangt af van welke maatregel(en) er worden uitgevoerd. 

Welke voorwaarden gelden er voor subsidie op isolatie van je huurhuis?  

Alleen de verhuurder kan de subsidieaanvraag doen. Om SVOH-subsidie voor de isolatie van je huurhuis te krijgen moet de verhuurder voldoen aan enkele voorwaarden. Onder verhuurders vallen institutionele beleggers, zakelijke verhuurders en particuliere verhuurders. Woningbouwcorporaties hebben geen recht op deze subsidie.  

  • De woning moet voor minimaal 8 jaar worden verhuurd  

  • De woning moet al minimaal 2 jaar in het bezit van de verhuurder zijn  

  • Er moet een energieadviesrapport worden opgesteld. Een onafhankelijke energieadviseur moet dit doen 

  • Het huis moet een energielabel C of lager hebben

Subsidie voor de isolatie van je huurhuis: de ISDE 

Naast de SVOH-subsidie, is er ook de ISDE-subsidie. Ook dit is een subsidie vanuit de Rijksoverheid. Deze subsidie is voor particulieren en voor zakelijke partijen. Ook voor deze subsidie kun je dus als huurder geen aanvraag doen.  

Lees meer over de ISDE voor particulieren

Subsidie op isolatie van je huurhuis: hoe pak je dit aan?  

Als huurder kun je dus niet zelf subsidie aanvragen. Wil jij toch graag dat jouw huurhuis wordt geïsoleerd? Dan kun je enkele dingen doen.  

Ga het gesprek aan met je verhuurder 

De verhuurder kan in veel gevallen de SVOH-subsidie aanvragen. Kaart bij jouw verhuurder aan dat je graag je woning zou willen isoleren en leg uit waarom. Bespreek samen de mogelijkheden.  

Isoleer met kleine aanpassingen zelf je huurhuis  

Ondanks dat je als huurder geen subsidie kunt aanvragen voor isolatie, zijn er ook dingen die je wél zelf kunt doen. Een greep uit de mogelijkheden: 

  • Verwarm alleen de gedeeltes van je huis waar je zelf bent. Draai de radiatoren in overige ruimtes dicht  
  • Plaats tochtstrippen
  • Maak gebruik van ledverlichting 
  • Gebruik radiatorfolie  

Lees meer over energiebesparen in huis