Ga naar inhoud

14 januari 2016Vervoer

Met de auto op wintersport

Wel zo handig om met je eigen auto op wintersport te gaan. Geen gesleep met bagage, vrij om te gaan waar je wilt en vaak goedkoper als je met meerdere personen reist. Om veilig en uitgerust op je wintersportbestemming aan te komen, hebben wij een aantal tips en aandachtspunten op een rij gezet.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Is je auto klaar voor een lange rit en lage temperaturen? Een grote beurt bij de garage kan veel ellende voorkomen. Zorg ook voor winterbanden en sneeuwkettingen. Die zijn vaak verplicht in het buitenland en verhogen de veiligheid absoluut. Vet de deurrubbers van je portieren in om te voorkomen dat ze vastvriezen.

Veiligheidsvest en alcoholtester

Een goede winteruitrusting in de auto bestaat uit ijskrabber, anticondensdoek, extra ruitenwisservloeistof met antivries, slotontdooier, zaklamp en een warme deken. Ga na welke veiligheidsartikelen verplicht zijn in het doorreisland en het land van bestemming, zoals veiligheidsvest, gevarendriehoek, alcoholtester, verbanddoos, reservelampjes en brandblusser. Heb je apparatuur die waarschuwt voor flitspalen? Die zijn in veel landen verboden.

Uitgerust op wintersport

Vermoeidheid tijdens het rijden kan leiden tot ongelukken. Zorg er daarom voor dat je uitgerust op reis gaat. De 1e dag van je vakantie gebruik je om de auto in te pakken en nog wat te ontspannen. Dan ‘s avonds op tijd naar bed. Zonder alcohol. Onderweg doe je er goed aan regelmatig even te stoppen en de benen te strekken en eventueel van bestuurder te wisselen. Eet en drink goed tijdens de reis.

Route uitstippelen voor wintersport

Check vooraf de wintersportverkeersinformatie, zodat je de handigste route uit kunt stippelen. Milieustickers en vignetten heb je uiteraard al aangeschaft, zodat je bij de grens geen gedoe hebt. Je navigator kan het begeven, dus neem voor de zekerheid toch wegenkaarten mee. Deze kaarten zijn ook handig als je een alternatieve route wilt of moet kiezen. Kinderen mee? Zorg dat ze zich onderweg goed kunnen vermaken met spelletjes en dvd’s. En stop regelmatig om ze de kans te geven frisse lucht te happen en even te bewegen.

Als er iets gebeurt

Onderweg of op je wintersportbestemming kan er altijd iets gebeuren met de auto, je bagage of je gezondheid. Verzeker ook pechhulp bij je autoverzekering, dan ben je snel weer onderweg mocht je met pech komen te staan.

Deel dit bericht