Ga naar inhoud

24 december 2020Gezondheid

Wat is het verschil tussen Cesar en Mensendieck therapie?

Er bestaan verschillende soorten van fysiotherapie en oefentherapie. Welke vorm het beste bij jou past, is onder andere afhankelijk van welke klachten je hebt. Twee veel gekozen vormen van therapie zijn Cesar en Mensendieck. Deze vormen kunnen bij de meest voorkomende klachten worden toegepast, zoals nek- en schouderklachten, rugklachten, bekkeninstabiliteit of een hernia.

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee vormen van oefentherapie? Bij Mensendieck therapie staat bewustwording van je houding en bewegingen centraal. De focus ligt op het zelf zien en leren van de juiste bewegingen. De oefeningen bestaan vooral statisch en bestaan uit het aanspannen van tegengestelde spiergroepen, om je bewust te worden van welke spieren welke bewegingen aansturen. Je krijgt de oefeningen mondeling uitgelegd, waarna je ze zelf meteen uitvoert.

Bij Cesar therapie worden de oefeningen wel voorgedaan door de therapeut, waarna je ze nadoet. Vaak wordt hierbij ook gebruik gemaakt van een spiegel, zodat je je bewegingen kunt zien. De Cesar methode maakt ook meer gebruik van ritmische bewegingen, zoals zwaaien met de armen.

Overeenkomsten

Toch zijn er ook veel overeenkomsten tussen deze behandelingen. Zo wordt bij beide niet alleen gekeken naar de plek waar je klachten hebt, maar naar je hele lichaam en houding. Dat zorgt er niet alleen voor dat je bestaande klachten verdwijnen, maar ook dat je nieuwe klachten in de toekomst voorkomt.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Welke vorm van oefentherapie je kiest, maakt voor de vergoeding vanuit je zorgverzekering niet uit. Vanuit onze pakketten Aanvullend Goed, Beter en Best krijg je een vergoeding voor 9, 16 of 20 behandelingen. In sommige gevallen krijg je een vergoeding vanuit de basisverzekering, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van etalagebenen of artrose.

Je hebt bij Univé in 2022 al een goede zorgverzekering vanaf € 114,90 per maand. Vanaf € 10,00 per maand heb je daarbij ook een aanvullend pakket met vergoeding voor fysiotherapie en oefentherapie.

Bereken mijn premie

Deel dit bericht