Ga naar inhoud

6 juli 2023Reizen

5 tips voor een onbezorgde vakantie

Weet je waar je naar toe wilt op vakantie, dan heb je die zo geboekt. Vaak zijn de voorbereidingen die het meeste tijd kosten. Wat is handig om vooraf te regelen? Wat neem je mee en heb je alles ingepakt? En, weet je wat te doen als je pech onderweg hebt?

5 tips voor een onbezorgde vakantie

Om relaxter op vakantie te gaan, hebben we 5 tips die je daarbij helpen.

Tip 1 – Regel een creditcard

Heb je al een creditcard? Dan kan je deze tip overslaan, maar mocht je er nog niet één hebben, schaf er dan één aan. Als je tijdens je vakantie vervangend vervoer nodig hebt, kan het een vereiste zijn. Vervangend vervoersorganisaties geven namelijk in veel gevallen geen voertuig mee als je geen creditcard hebt. En je wilt toch het liefst dat dit zo snel en soepel mogelijk verloopt zodat je weer kunt genieten van je vakantie.

Tip 2 – Laat je auto, caravan/aanhanger voor vertrek controleren

Om pech onderweg te voorkomen, doe je er goed aan om je auto, caravan/aanhanger te laten controleren voor je op vakantie gaat. Naast dat je geen zin hebt in pech onderweg is het in de zomerperiode vaak het lastigste om vervangend vervoer te regelen. Dat geldt zowel in Nederland als in andere Europese landen. Met name vervangend vervoer voor een 7-zits of meer personenvoertuig is lastig, omdat er weinig beschikbaar is.

Tip 3 – Sla het Univé Alarmcentrale nummer op

Heb je een reisverzekering bij ons? Controleer dan welke dekkingen je hebt afgesloten en sla het Univé Alarmcentrale nummer (+31 592 348 112) in je telefoon op. Of het nu gaat om pech onderweg of als u ziek wordt op vakantie, dan heeft u het nummer altijd bij de hand. Let op: in de zomerperiode is het vaak drukker, er kunnen daarom langere wachttijden gelden dan je van ons gewend bent. 

Tip 4 – Check het land waar je naar op vakantie gaat

Check van te voren hoe alles geregeld is in het land waar je naar toe gaat op vakantie. Hoe is bijvoorbeeld de zorg geregeld? Wat zijn de noodnummers van dat land? En, kan je daar het kraanwater drinken? We hebben praktische tips op een rijtje gezet voor de populairste vakantiebestemmingen.

Tip 5 - Vakantiechecklist

Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op vakantie gaat hebben we een handige vakantiechecklist voor je klaarstaan. Print deze uit en vink af wat je al hebt ingepakt. Vul eventueel de checklist aan met dingen die je wel mee wilt nemen, maar er nog niet opstaan. Zo vergeet je (ook de komende jaren) nooit meer iets mee te nemen.

Handig om te weten 

Met bovenstaande tips kan je goed voorbereid en onbezorgd op vakantie. Omdat niet alles te voorkomen is, hebben we nog een paar laatste tips.

Tijdens de zomervakantie is het vaak drukker dan normaal op de vliegvelden. Houd daarom goed je vluchten in de gaten. En, zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent. Kijk ook ruim voor vertrek of er andere vertragingen zijn, zoals een wegafsluiting, files of werkzaamheden aan het spoor. Zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Pechhulp in Frankrijk gaat anders dan in andere landen. Als je pech hebt op de Franse snelweg (Péage) moet je eerst een melding maken via een praatpaal of 112 bellen. Alleen op die manier kan er hulp geregeld worden. Als er een Franse snelwegberger is, kan er contact met de Univé alarmcentrale opgenomen worden. Bekijk het complete stappenplan bij pech in Frankijk.

Maak foto’s van je voertuig voordat een hulpdienst ter plaatse komt én vergeet niet om foto’s achteraf te maken. Bewaar de getekende vrachtbrieven waarop schade is gemeld goed, deze moeten ook overlegd kunnen worden. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Moet je voertuig vanuit het buitenland naar Nederland worden vervoerd (repatriëring)? Dan is het goed om je bewust te zijn dat dit zo’n 3 à 4 weken in beslag gaat nemen. Dat is vanaf het moment dat alle papieren zijn goedgekeurd. Vanwege personele problemen bij hulpdiensten neemt het wat meer tijd in beslag.

Deel dit bericht