Ga naar inhoud

23 oktober 2018Vervoer

Tips voor het kopen van een tweedehands auto

Op zoek naar een tweedehands auto? Je wilt dan natuurlijk geen miskoop doen. En omdat je je zuur verdiende centen maar één keer uit kunt geven, wil je uiteraard zo veel mogelijk waar voor je geld. Om je op weg te helpen hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet. 

Tweedehands auto kopen bij een garagebedrijf of via een particulier

  • Via een garagebedrijf
    Voordeel: biedt meer zekerheden, gebreken zijn makkelijker te verhalen, garages hebben km-standen geregistreerd en BOVAG aangesloten garages geven garantie en service.
    Nadeel: duurder dan bij de particulier.
    Tip: Vraag de tellerstand rapport op en kies voor een BOVAG aangesloten garage.
  • Via een particulier
    Voordeel: voordeliger dan bij de garage.
    Nadeel: riskanter, risico op een gestolen auto, geen garantie bij gebreken en de werkelijke staat van de auto is onbekend.
    Tip: met een aankoopkeuring loop je minder risico en met de NAP (Nationale Auto Pas) heeft u de juiste km-stand.

De zoektocht naar het juiste model tweedehands auto

Tweedehands auto’s zijn er in allerlei soorten en maten te koop. Daarom is het handig om de zoektocht op het internet te starten. En te beginnen met het opstellen van een aantal eisen waar je auto aan moet voldoen. 

  • Wat mag de auto kosten? Dus wat is het budget
    Handig is om niet alleen naar de aanschafkosten te kijken, maar ook de kosten voor de autoverzekering, onderhoud en wegenbelasting mee te nemen.
  • Wat zijn de eisen voor de auto?
    Denk aan: aantal zitplaatsen, op wat voor brandstof wil je rijden, hoeveel deuren moet de auto hebben, welke kleur, hoeveel mensen wil je vervoeren, maar ook of de auto een trekhaak moet hebben.  
  • Check de betrouwbaarheid van de auto
    Staat dit type auto bekend als een goed model? Kijk online of de auto ook bekend staat om bepaalde problemen.

Aankooptips  voor de bezichtiging 2ehands auto

Heb je online je droomauto gevonden, dan wil je de auto natuurlijk zo snel mogelijk in het echt bekijken. Vier tips om te doen voor de bezichtiging.

  • Kilometerstand  auto controleren
    Op de website van de RDW kun je het kenteken van de auto checken en belangrijke informatie over de bewuste auto opvragen. Denk  o.a. aan: hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. Of de auto uit Nederland afkomstig is en hoeveel km de auto op de teller heeft. 
  • Vraag naar het onderhoudsboekje
    Met behulp van het onderzoeksboekje kun je zien wat er in de loop der jaren aan onderhoud, reparaties en APK is gedaan. En vraag de eigenaar naar mankementen. 
  • Google wat een vergelijkbare auto’s doen qua prijs
    Uiteraard wil je een goede prijs voor de auto betalen. Daarom is het handig om vooraf te kijken wat vergelijkbare auto’s qua model, bouwjaar en kilometers op de teller doen qua prijs. Zo weet je zeker of de auto een goede prijs heeft.

Tips voor de proefrit met de tweedehands auto

Als je echt besluit om de auto te bekijken en een proefrit te maken dan is het handig om de volgende tips op te volgen.

  • Neem iemand mee naar de proefrit
    Bij voorkeur iemand met verstand van auto’s. Twee mensen zien namelijk meer dan één.
  • Check de auto op onvolkomenheden
    Voor je de auto uitgebreid gaat testen, is het verstandig om de auto eens goed van binnen en buiten te bekijken. Check hoe het zit met zwakke punten. Wat is bijvoorbeeld de staat van de autobanden? Is er voldoende profiel? En hoe staat het met de reserveband? Heeft de auto last van roest en lekkage? Hoe Doen alle accessoires het nog? En check of de kilometerstand wel klopt. 
  • Bekijk de auto onder de motorkap
    Kijk voor je de proefrit maakt ook even onder de motorkap. Ziet alles er netjes uit? 
  • Maak een uitgebreide testrit met de auto
    Koop nooit een auto zonder een uitvoerige testrit. Check of de auto al is warmgelopen. En ga zowel op binnenweggetjes als op de snelweg rijden. Wat is de wegligging van de auto? Hoe klinkt de motor? Hoor je geen vreemde geluiden? En test even uitgebreid de remmen. Kijk ook of bijvoorbeeld de verlichting, centrale vergrendeling en de ruitenwissers het goed doen. En of het dashboard alles goed aangeeft. 

Aankoopkeuring tweedehands auto

Wil je er zeker van zijn dat je geen 2ehands auto koopt met verborgen gebreken? Dan kun je er ook voor kiezen om de auto voor een aankoopkeuring naar een garagebedrijf te brengen. Zij inspecteren de auto grondig dan voor je. En vertellen je wat de staat van de auto is en of de auto ook allemaal gebreken heeft. Ze brengen dan een negatief of positief koopadvies voor je uit. Zo kun je met een gerust hart een auto kopen en een miskoop voorkomen.

Auto verzekeren op zaterdag of zondag

Ga je in het weekend een tweedehands auto kopen? Let dan op! Zodra de auto op jouw naam staat, ben je verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Gelukkig kun je dit online in een paar minuten regelen. Ook op zaterdag of zondag. Zodra je van de autoverzekeraar een e-mail hebt gehad met een bevestiging van een voorlopige dekking, mag je in je nieuwe auto stappen.

Voorlopige dekking autoverzekering

Een voorlopige dekking betekent dat je vanaf dat moment verzekerd bent en dus de weg op mag. Je krijgt eerst  een voorlopige dekking, omdat de verzekeraar de aanvraag nog wil controleren. Wanneer de polis administratief verwerkt is, wordt deze tijdelijke dekking omgezet in een definitieve dekking. De voorlopige dekking is in principe geldig totdat je verzekeraar jouw aanvraag heeft geaccepteerd.

Deel dit bericht