Ga naar inhoud

4 november 2021Vervoer

Laadpaal aan huis: hier moet je op letten

Als je de overstap naar elektrisch rijden overweegt, komt vanzelf de vraag aan bod hoe je gaat laden. Een laadpaal thuis is daarvoor de ideale oplossing. Let daarbij wel op een paar dingen:

Waar ga je hem laten plaatsen?

Als je een eigen oprit hebt, is een laadpaal thuis zo geplaatst. Dan hoef je alleen te bedenken op welke plek je hem wilt. Maar staat je auto aan de straat, dan wordt het soms puzzelen hoe en waar je de laadpaal gaat plaatsen. En wordt het eigenlijk wel een laadpaal of een wallbox, die direct aan de muur zit? Ook de afstand tot je meterkast speelt vaak mee. Je installateur kan je daarover adviseren.

Is je meterkast voorbereid?

Omdat er een flinke hoeveelheid stroom naar je auto moet, is het nodig om de laadpaal thuis op een aparte groep te zetten in je meterkast. Dit moet vaak gerealiseerd worden door de installateur. Die denkt ook mee over ‘load balancing’, zodat het opladen van je auto er niet voor zorgt dat de stoppen erdoor vliegen vanwege te veel vermogen tegelijkertijd. Afhankelijk van je huidige situatie moet er misschien nog worden omgeschakeld naar 3 fasen in de meterkast. Verder is van belang hoeveel kilowatt je wilt laden. Tegenwoordig is een 11 kW de standaard. Hiermee laad je de elektrische auto in één nacht helemaal op.

Je kunt ook een snellader kiezen

Heeft je auto een groot accupakket, dan wil je misschien extra snel kunnen opladen. Langs de snelweg vind je daarvoor snelladers, maar die kun je ook thuis laten installeren. Daar heb je gelijkstroom voor nodig, terwijl de andere laadpalen op wisselstroom werken.

Tip: kabelgoottegels kopen

Ligt er een openbare stoep tussen je auto en de laadpaal? Dan wil je liever niet dat er een dikke kabel op die stoep ligt. Hier kunnen andere mensen immers last van hebben en bovendien beschadigen stoepgebruikers misschien de kabel doordat ze eroverheen gaan. Daarom is het slim om kabelgoottegels te kopen. Hier kun je de laadkabel in leggen, zodat niemand er last van heeft.

De laadpaal thuis valt onder je opstalverzekering

Misschien zou je het logisch vinden dat een laadpaal kunt verzekeren met je autoverzekering valt. Omdat hij (in meer of mindere mate) aan het huis vast zit, valt hij echter onder de opstalverzekering. Als er iets mee gebeurt, weet je dus waar je je kunt melden.

Deel dit bericht