Ga naar inhoud

13 mei 2022Wonen

Veilig op kamers: 8 tips voor een brandveilig studentenhuis

Studentenhuizen: vaak goedkoper dan een studio alleen en oh-zo-gezellig met z’n allen! Maar wat vaak te wensen over laat, is de brandveiligheid van studentenhuis.

Onzorgvuldig omgaan met brandveiligheid

Kapotte stekkers, een wirwar aan verlengsnoeren en geen (of niet voldoende) rookmelders en brandblussers. Om nog maar te zwijgen over het gedrag van studenten: brandende of smeulende sigaretten, ’s nachts frituren of het filter van de wasdroger nooit schoonmaken. En die kratten bier? Die kunnen wel even voor de nooduitgang, daar is nog wel wat ruimte.

Wanneer je erachter komt dat het blokkeren van vluchtwegen levensgevaarlijk kan zijn, is het vaak al te laat. Met dit artikel hopen we de bewustwording rondom een brandveilige studentenwoning te verhogen om erger te voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Verplichtingen huurder en verhuurder brandveiligheid

In dit soort gevallen wordt vaak direct gekeken wie waarvoor verantwoordelijk is. En inderdaad, het is aan de verhuurder om een studentenflat zo brandveilig mogelijk op te leveren. Maar het is óók aan de student zelf om op te letten. Wat een verhuurder goed moet regelen:

1. De bouwkundige regels naleven: een bewoner moet de uitgang binnen 45 meter kunnen bereiken.
2. Een blustoestel (één per keuken).
3. Een (goedwerkende) rookmelder voor elke verblijfsruimte.
4. Minimaal 1x per jaar de brandveiligheidsmaatregelen controleren.

8 tips voor een brandveilig studentenhuis

Wat kun je als student, of als ouders van een student, nu zelf doen? Door deze acht tips op te volgen, is je studentenhuis al een stuk brandveiliger dan eerst. En wil je nog meer weten? Raadpleeg dan de Brandweer, zij kunnen je verder helpen. 

  1. Zorg voor goede rook- en koolmonoxidemelders
    Een belangrijke tip is te zorgen voor deugdelijke rook- en koolmonoxidemelders. Officieel is de verhuurder verplicht een goede rookmelder in iedere ruimte van de woning te plaatsen, maar wanneer dat niet gebeurt, neem dan het heft in eigen handen. Controleer regelmatig of de rookmelder nog werkt en vervang de batterijen op tijd.

    Ook een koolmonoxidemelder is geen overbodige luxe in een studentenwoning. Vaak zijn studentenflats wat ouder en hebben ook een oudere cv-ketel. Een slecht werkende cv, geiser of combiketel kan ervoor zorgen dat er koolmonoxide vrijkomt. Deze sluipmoordenaar is onzichtbaar, reukloos én smaakloos, en daarom ook zo gevaarlijk. Met een melder voorkom je een eventuele koolmonoxidevergiftiging en word je tijdig gewaarschuwd.

  1. Maak een vluchtplan
    Het is verstandig om het vluchtplan uitgedacht te hebben vóórdat er brand uitbreekt. Denk bijvoorbeeld na over eventuele huisdieren, hoe je het snelst een uitgang bereikt en wie waar verantwoordelijk voor is. Ook een goede tip: hang een aanwezigheidsbord op bij de voordeur, zodat je precies kunt zien wie er op dat moment in huis is. Bezit je waardevolle spullen die je echt niet achter wilt laten? Bedenk alvast hoe je zorgt dat die spullen niet in vlammen opgaan.
  2. Zorg voor vrije vluchtroutes
    Zorg dat vluchtroutes altijd vrij zijn. Dus weg met die kratten bier, fietsen of vuilniszakken voor de deur! In tijden van nood, wanneer bijvoorbeeld het zicht ernstig verslechterd is door de rook, wil je niet struikelen over vuilniszakken of kratten bier.
  3. Let op met sigaretten
    Rook nooit in bed (extra gevaarlijk wanneer je terugkomt van een borrel) en zorg er altijd voor dat sigaretten in een asbak altijd goed gedoofd zijn. Gooi opgerookte of sigarettenpeuken nooit te snel in de prullenbak: wanneer ze nog niet uit zijn, kan het smeulen in de prullenbak zonder dat je het doorhebt, met een brand tot gevolg.
  4. Controleer het filter van de droger regelmatig
    Nog steeds in de top 3 van meest voorkomende brandoorzaken is de droger - en dan met name door het pluizenfilter. Na verloop van tijd raakt deze verstopt door al het stof. Het is van belang dit filter regelmatig te controleren en leegt, zodat je de droger veilig kunt blijven gebruiken.
  5. Doe alle binnendeuren dicht
    Sluit, wanneer de laatste student naar bed gaat, alle (tussen)deuren. Mocht er ’s nachts brand uitbreken, dan vertragen dichte deuren de rookverspreiding en brandontwikkeling. Het geeft bewoners zo meer tijd om te vluchten.
  6. Pas op met verlengsnoeren
    Wanneer er veel mensen in één huis wonen, is het logisch dat er veel elektriciteit gebruikt wordt en er dus veel stopcontacten nodig zijn. Stekkerdozen en verlengsnoeren bieden dan uitkomst. Pas wel op dat je nóóit verlengsnoeren aan elkaar koppelt. Dit kan overbelasting veroorzaken en brand veroorzaken. Zorg daarom voor geaarde verlengsnoeren van hoogwaardige kwaliteit. Let er ook goed op dat de kabels geen scheurtjes vertonen.
  7. Denk na over een touwladder
    In grote studentensteden zoals Amsterdam, Groningen, Leiden en Eindhoven staan veel studentenflats, die soms wel drie, vier of vijf verdiepingen hebben. Maar wat doe je wanneer er brand uitbreekt en je op de derde etage zit? Dan kan een vluchtladder (in de volksmond ook wel een touwladder) letterlijk je leven redden.

    Maak het bespreekbaar bij je huisgenoten om er gezamenlijk een aan te schaffen of leg het idee voor aan je verhuurder. Zo hoef je de kosten niet alleen te dragen, maar kun je vanaf de bovenste verdieping wel veilig ontsnappen bij brand!

Sluit, wanneer je in een studentenhuis gaat wonen, altijd een inboedelverzekering voor studenten af. Zo ben je bij brand verzekerd voor schade aan je spullen. De inboedelverzekering van Univé is heel geschikt voor het verzekeren van een studenteninboedel. Ga hierover in gesprek met een van onze adviseurs – die weet direct welke verzekering bij jouw persoonlijke situatie past. Je hebt vaak meer spullen van waarde in huis dan je wellicht denkt.

Direct goed geregeld met het verzekeringspakket van Univé

Handig natuurlijk, deze tips. Maar wat nu als er -net bij jouw thuis- wél iets gebeurt? Om te voorkomen dat brand, een gestolen fiets of inbraak in je studentenwoning een dure grap wordt voor je, is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. En omdat we ook wel begrijpen dat ‘het regelen van je verzekeringen’ niet het meest spannende onderwerp is wanneer je gaat studeren, helpen we je graag een handje. Met een verzekeringspakket van Univé regel je al je verzekeringen onder een dak. Zo is alles lekker overzichtelijk, voorkom je dubbele dekkingen én profiteer je van pakketkorting die kan oplopen tot 10%. Het geld dat overblijft, kun je vast uitgeven aan een lekker drankje!

Deel dit bericht