Ga naar inhoud

Inboedelverzekering studenten

Woon jij op kamers? Dan heb je misschien niet de grootste inboedel. Toch is het ook als uitwonende student verstandig om een inboedelverzekering voor studenten af te sluiten. Wij bieden al voor enkele euro's per maand een inboedelverzekering voor studenten op kamers aan. Een voorwaarde bij het afsluiten van een inboedelverzekering voor studenten is wel dat de kamer goed op slot kan. Dit is belangrijk om het risico op inbraak en diefstal te verminderen.

Is een inboedelverzekering voor studenten verplicht?

Nee, het afsluiten van een inboedelverzekering is in Nederland niet wettelijk verplicht. Als student op kamers ben je dus ook niet verplicht om je inboedel te verzekeren. In sommige gevallen is het ook zo dat de verhuurder van het studentenhuis al een inboedelverzekering heeft. Als dit het geval is, hoeven de studenten die in de kamers wonen niet ook nog zelf een inboedelverzekering af te sluiten.

Heeft jouw verhuurder geen inboedelverzekering voor het huis? Dan is het een goed idee om er zelf één af te sluiten. Dan hoef je je geen zorgen te maken over financiële schade als bijvoorbeeld je laptop - met al je bestanden - beschadigd raakt.

Waarom kiezen voor een inboedelverzekering studentenkamer?

Als student op kamers kan het lijken alsof je weinig spullen hebt om te verzekeren. Maar als je je kamer rondkijkt, komen er toch waardevolle spullen voorbij. Een laptop, koptelefoon, of je mobiele telefoon. Als deze beschadigd raken, bijvoorbeeld als er een lekkage of woningbrand plaatsvindt, kan dit je grote financiële schade opleveren. Met een inboedelverzekering voor studenten ben je hiertegen verzekerd. Ook handig: je kunt er daarnaast voor kiezen om je spullen buitenshuis te verzekeren.

Dekking inboedelverzekering

Goed, je overweegt een inboedelverzekering voor jouw studentenkamer. Maar dan vraag je je misschien af: wat dekt zo'n inboedelverzekering nu eigenlijk precies? Het kortste antwoord: alles dat jij naar je kamer hebt verhuisd. Dus je bed, bureau, kleding, laptop, kamerplanten... al je eigen spullen die niet aan je studentenhuis vastzitten. Spullen die je dagelijks nodig hebt, maar ook spullen van persoonlijke waarde. Best belangrijk om te verzekeren dus. 

Benieuwd naar de opties voor dekking van inboedelschade? Ga dan naar onze pagina Inboedelverzekering voor meer informatie.

Bekijk onze inboedelverzekeringen

Veiligheidsmaatregelen studentenkamer

Je verzekeren tegen inboedelschade is verstandig, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Houd daarom de volgende tips in je achterhoofd om inboedelschade te voorkomen:

  • Zorg dat je studentenkamer goed op slot kan. Om inbraak en diefstal van jouw spullen te voorkomen, is het belangrijk dat er een goed slot op de deur van je kamer zit. 
  • Bewaar waardevolle spullen uit het zicht. Dit is zeker belangrijk als jouw kamer op de begane grond zit. Leg waardevolle spullen als je laptop of mobiele telefoon niet op een duidelijk zichtbare plek neer, en sluit de gordijnen als je niet thuis bent.
  • Geef problemen in huis zo snel mogelijk aan bij je huurbaas. Heb je in jouw studentenhuis bijvoorbeeld een lekkende waterleiding of een gaslek? Stel de verhuurder van het huis daar zo snel mogelijk van op de hoogte, zodat het probleem opgelost kan worden. Zo kun je schade door lekkage of brand voor zijn.

Wat krijg je vergoed bij inboedelschade?

Stel, je loopt onverhoopt toch schade op aan je inboedel. Hoeveel geld kun je dan verwachten als schadevergoeding? Dat hangt er onder meer vanaf welk type inboedelverzekering je hebt afgesloten. 

Heb je gekozen voor een inboedelverzekering met basisdekking?  Onze inboedelverzekering basis vergoedt schade door brand, storm, inbraak en water. De basisverzekering dekt ook schade door rook, hagel, schroei en regenval. Kostbare inboedel, zoals dure sieraden, is tot € 5000,- meeverzekerd. Elektronische (audio-)apparatuur, zoals je laptop of je mobiele telefoon, is tot een bedrag van maximaal € 10.000,- verzekerd met de basisdekking.

Schade door vallen of stoten, eigen gebrek of een huishoudelijk ongelukje valt niet onder de basisverzekering. Deze risico's kun je met een all risk inboedelverzekering verzekeren.

Hoeveel kost een inboedelverzekering voor studenten?

De premie van een inboedelverzekering voor studenten is afhankelijk van een aantal factoren. Wil je weten wat de mogelijkheden voor jou zijn en welke kosten daaraan verbonden zijn? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder. Wil je liever persoonlijk contact om de mogelijkheden de bespreken? Dan is het ook mogelijk om een afspraak te maken met een van onze adviseurs. Hiervoor kun je langskomen bij een Univé-winkel bij jou in de buurt.