Ga naar inhoud

16 mei 2023Wonen

Mijn hond heeft stress, wat kan ik doen?

Net als mensen kunnen honden last hebben van stress. Het goede nieuws is: je kunt je hond op allerlei manieren helpen om zich beter te voelen. We leggen uit wat (chronische) stress bij honden veroorzaakt en wat de gevolgen kunnen zijn. Ook delen we praktische tips waarmee je stress bij je hond kunt voorkomen.

Acute stress bij honden

Elke hond heeft weleens last van acute stress. Dit houdt in dat je hond voor een korte tijd gestrest is. Bijvoorbeeld omdat je even van huis bent. Deze stress verdwijnt weer vanzelf. Maar dat betekent gelukkig niet dat je er niets tegen kunt doen. 

Chronische stress bij honden

Als je hond lange tijd een gevoel van druk of spanning voelt, dan heet dat ook wel blijvende of chronische stress. Dit soort stress kan erg ongezond zijn voor honden, zowel lichamelijk als mentaal. Dat komt doordat het hun afweer zwakker maakt. Hierdoor kunnen honden sneller ziek worden. Ook kunnen ze allerlei andere problemen krijgen, zoals maag- en darmklachten.

Wat veroorzaakt stress bij honden?

Honden kunnen gestrest raken door veel verschillende dingen. Als je merkt dat je hond regelmatig stress heeft, dan is het belangrijk om te ontdekken wat de precieze oorzaak is. Zo kun je gerichter aan de stress werken en deze sneller verminderen of oplossen.

Een paar mogelijke oorzaken zijn:

 • grote veranderingen in de omgeving, zoals een verhuizing, vakantie of een nieuw huisdier

 • lawaai, zoals vuurwerk, onweer of harde muziek

 • te weinig beweging

 • te weinig mentale prikkels, bijvoorbeeld door te weinig te speuren en snuffelen

 • te veel mentale prikkels, bijvoorbeeld door een drukke omgeving

 • afwezigheid van baasje

 • angst voor andere honden

 • pijn of ziekte

Lees ook onze tips over omgaan met je hond tijdens vuurwerk.

Kenmerken van stress bij je hond

Elke hond reageert weer anders op stress. Daarom verschillen de precieze kenmerken van stress ook per hond. Een aantal veelvoorkomende kenmerken zijn:

 • hijgen

 • trillen

 • blaffen of piepen

 • onrustig gedrag

 • minder of juist meer eetlust

Mijn hond eet niet door stress, wat nu?

Als je merkt dat je hond niet eet vanwege stress, dan is het belangrijk dat je hem de tijd geeft. Je hond tot eten dwingen helpt meestal niet. Sterker nog: dit kan de stress (en daarom het probleem) juist erger maken.

Wat je wel kunt proberen is de eetplek van je hond rustiger maken. Zorg dat je hond er ontspannen een hapje kan eten, ver weg van afleiding en omgevingsgeluiden. En serveer voer met een sterke geur of smaak. Of voeg een beetje warm water toe aan zijn brokken. Hierdoor wordt de geur van het voedsel sterker, wat ervoor kan zorgen dat je hond weer trek krijgt. 

Eet je hond een lange tijd niets of of bijna niets? Dan is het altijd verstandig om je dierenarts te bellen.

Tips om stress bij honden te voorkomen

Elke hond reageert weer anders op stress. Daarom kost het soms even tijd totdat je een aanpak vindt die werkt voor jouw hond. Mogelijk helpen deze tips je om je viervoeter weer rustig én gelukkig te krijgen.

 1. Routine en regelmaat: honden vinden een dagelijkse routine fijn. Zo weten ze namelijk waar ze aan toe zijn. Probeer je hond daarom op vaste tijden te laten eten, bewegen en ontspannen.

 2. Genoeg beweging: de makkelijkste manier om stress bij je hond te verminderen is door samen een ommetje te maken. Maak elke dag genoeg tijd vrij om met je hond te wandelen en spelen.

 3. Speuren en snuffelen: honden hebben mentale prikkels nodig. Je hond laten speuren en snuffelen is daarom belangrijk: zo daag je zijn hersenen uit. Verstop bijvoorbeeld een paar brokjes in het gras of in een hoogpolig vloerkleed. Of laat je beestje een hondenpuzzel maken. Dit is een speciale puzzel waar hondensnoepjes in verstopt zitten.

 4. Veilige haven: zorg dat er in huis een rustige en comfortabele plek is waar je hond even naartoe kan als hij gestrest is. Leg bijvoorbeeld een zachte hondenmand in een hoekje waar hij zich veilig voelt.

 5. Beloon goed gedrag: is je hond rustig gebleven tijdens een situatie waar hij eerder nog gestrest door werd? Beloon zijn moeite dan met een lekkere snack en een goede aai over de bol.

Deel dit bericht