Ga naar inhoud

Artrose bij honden

Artrose komt regelmatig voor bij honden. Bijvoorbeeld in de poot, elleboog of heup. Het is een ontsteking door slijtage in de gewrichten. Het komt vaker voor bij oudere honden, maar jonge honden kunnen er ook last van hebben.

Wat is artrose bij honden? 

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten van een hond langzaam slijt. Kraakbeen werkt als een soort kussen tussen de botten en zorgt ervoor dat ze soepel kunnen bewegen. Wanneer het kraakbeen slechter wordt, kunnen de botten direct tegen elkaar wrijven.  

Naast het slijten van het kraakbeen, zijn er bij artrose nog meer veranderingen in het bot. Bijvoorbeeld botnieuwvorming. Hierbij raakt het gewrichtskapsel ontstoken en wordt er meer gewrichtsvloeistof aangemaakt dan normaal. Dit bij elkaar zorgt voor ontsteking in het hele gewricht wat zorgt voor pijn en stijfheid. Hierdoor kan je hond minder goed bewegen.

Symptomen van artrose bij honden 

Het is een aandoening die je vaak ziet bij honden. De aandoening heeft een paar symptomen waaraan je herkent of jouw hond het heeft. Je kan letten op deze symptomen:

  • Moeite met opstaan en gaan liggen: Je hond is stijf bij het opstaan, vooral na langere momenten van rust.
  • Minder actief: Je hond heeft minder interesse om te spelen, te wandelen of in andere fysieke activiteiten.

  • Kreupelheid of mank lopen: Naast moeite met opstaan kan jouw hond ook nog een tijdje moeilijk lopen na een langer rustmoment.

  • Veranderingen in gedrag: Vanwege de pijn bij artrose kan het zijn dat jouw hond minder vrolijk, humeurig of zelfs agressief is.

  • Likken of bijten aan gewrichten: Je hond vindt de pijn of stijfheid vervelend en gaat hierdoor bijten of likken aan zijn of haar gewrichten.

Oorzaken van artrose

Artrose bij honden ontstaat meestal door een onderliggende aandoening. Denk bijvoorbeeld aan een gewrichtsreuma, erfelijke afwijkingen zoals heup- of elleboogdysplasie, of andere gewrichtsproblemen. In sommige gevallen speelt het ouder worden van de hond een rol. Als de hond ouder wordt, neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Dit natuurlijke proces kan bijdragen aan het ontstaan van artrose, maar komt als enige oorzaak minder vaak voor. 

Langdurige of verkeerde belasting van de gewrichten, zoals bij intensieve inspanning of overgewicht, kan de klachten verergeren. Overgewicht legt extra druk op de gewrichten. Dit versnelt de slijtage. Beweging is belangrijk voor een goede gezondheid, maar het is wel belangrijk dat deze past bij de leeftijd, bouw en conditie van de hond.

Behandelingen

Artrose bij honden kan niet genezen worden, maar er zijn verschillende manieren om de pijn te verlichten en het gemak van je hond te verbeteren:

  • Pijnstillers en ontstekingsremmers: Pijnstillers kunnen helpen om de pijn te verminderen, terwijl ontstekingsremmers de ontstekingen in de gewrichten onder controle houden. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je hond zich minder stijf en pijnlijk voelt, waardoor hij zich beter kan bewegen. 

  • Supplementen: Supplementen kunnen helpen met de klachten. Van Omega 3 is wetenschappelijk bewezen dat het invloed heeft op artrose klachten. Glucosamine en chondroïtine zouden ook een positief effect hebben op artrose klachten, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Je hebt supplementen in de vorm van bijvoorbeeld pillen, poeders en druppels. 

  • Fysiotherapie: Oefeningen gericht op het versterken van spieren en het verbeteren van de flexibiliteit kunnen de belasting van de gewrichten verminderen. 

  • Gewichtsverlies: Als je hond overgewicht heeft, kan het verliezen van gewicht een enorm verschil maken. Extra kilo’s leggen meer druk op de gewrichten, waardoor de slijtage versnelt. 

  • Operatie: In gevallen van ernstige artrose kan een operatie nodig zijn. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Een dierenarts kan je hier het beste over adviseren.

Voor het beste advies over de behandeling van artrose bij je hond, is het belangrijk om altijd langs je dierenarts te gaan. Zij kunnen samen met jou de beste oplossing voor jouw hond bepalen. 

Huisdierenverzekering van Univé en artrose

Bij artrose is het belangrijk om snel de juiste zorg voor je hond te krijgen. Met de huisdierenverzekering van Univé krijg je een vergoeding voor consulten bij de dierenarts, geregistreerde geneesmiddelen en medisch noodzakelijke operaties voor aandoeningen die nog niet bekend waren bij het afsluiten van de verzekering. Fysiotherapie wordt vergoed met de aanvullende dekking Beweegzorg. Als jouw hond ouder is dan 8 jaar wanneer je de verzekering afsluit, worden ziektes en aandoeningen niet meer vergoed. Zorg dus dat je jouw hond op tijd verzekerd.