Hoe voorkom je oververhitting bij je hond
Heerlijk, die zomer! Maar dit zijn ook dagen om extra goed op je huisdier te letten. Zij kunnen hun warmte minder goed kwijt. We geven je tips waar je op moet letten tijdens de warme zomerdagen om oververhitting te voorkomen.
Symptomen oververhitting hond
Ben je bang dat je hond oververhit is?Doe een check op onderstaande symptomen:
- benauwdheid
- slecht lopen
- reageert niet goed
- warme oren en voeten
- veel geluid bij ademen
- paniekerigheid
Zie je dat je hond één of meerdere warmte symptomen heeft? Dan heeft die waarschijnlijk last van oververhitting.
Wat doe je bij oververhitting?
Denk je dat je hond oververhit is? Dan is het belangrijk om snel te handelen. Leg je hond op een koele plek, zoals een koude tegelvloer of in een ruimte met airco of een ventilator. Bied hem direct water aan, maar dwing hem niet om te drinken.
Koel je hond langzaam en voorzichtig af met stromend water, bijvoorbeeld met een lauwwarme douche of een natte spons. Giet geen ijskoud water over hem heen—dit kan een shock of zelfs een hartstilstand veroorzaken. Gebruik ook geen natte handdoek om hem in te wikkelen, dit houdt de warmte juist vast.
Neem altijd contact op met de dierenarts, ook als je hond zich weer beter lijkt te voelen. Zo weet je zeker dat hij goed herstelt. Deze consultatie wordt vergoed door de huisdierenverzekering.
Tips om oververhitting te voorkomen
1. Je hond koel houden tegen oververhitting
Door hun vacht kunnen honden minder goed de warmte kwijt. Daardoor raken ze sneller oververhit. Vijf tips om je huisdier koel te houden of te koelen:
- zet op verschillende plekken een bak water
- zet een badje met ondiep water klaar
- laat je hond (of kat) begin én einde van de dag uit
- zorg voor een koele, schaduwrijke omgeving
- gebruik een zonnebrandcrème voor dieren
2. Laat je huisdier nooit achter in de auto
Dit spreekt voor zich, toch gebeurt dit nog steeds te veel. Vooral bij honden. In de auto kan de temperatuur binnen een halfuur 20 graden hoger worden. Dat is dan 45 graden bij een buitentemperatuur van 25 graden. De kans op oververhitting van je hond is dan groot.
3. Laat lange wandelingen even zitten
Asfalt kan erg heet zijn, waardoor vooral honden pijn aan hun poten krijgen. Probeer dus op schaduwrijke plekken of op gras te lopen. En laat je hond niet rennen naast je fiets. Tip: voel zelf met je blote voet de temperatuur van de stoep. Is het heel warm? Realiseer je dan dat je hond of kat hetzelfde voelt.
4. Zorg altijd voor genoeg water
Huisdieren kunnen snel uitdrogen. Waar je ook bent, neem altijd veel - voor je gevoel te veel - water mee. Geen ijskoud water, hierdoor koelt je hond of kat juist sneller af.
Meer tips bij ongelukjes met je hond
Tijdens het leven van je hond maak je van alles mee. Denk aan een wespensteek, of een chocoladevergiftiging. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Weten wat je moet doen als één van deze dingen jouw hond overkomt? Bekijk dan onze speciale pagina's over aandoeningen bij honden.