Ga naar inhoud

9 april 2017Reizen

Stedentrip? Wees zakkenrollers te slim af

Grote steden hebben veel moois te bieden. Denk aan uitgaan, bezienswaardigheden, cultuur en lekker eten. Maar helaas: niet alleen toeristen, ook zakkenrollers voelen zich tot deze omgeving aangetrokken. Voorkom dat je op vakantie bestolen wordt.

Criminaliteit in grote steden

Als toerist in een grote stad ben je voor zakkenrollers het ideale doelwit. Je portemonnee, smartphone, camera of sieraden zijn voor hen een aantrekkelijke buit.

Je bent in een vreemde omgeving, waardoor je sneller bent afgeleid en misschien minder goed op je spullen let. Veel toeristen doen bovendien in een buitenlandse stad geen aangifte als zij beroofd worden.

Logisch dat zakkenrollers in toeristische trekpleisters als Barcelona, Rome en Praag volop aanwezig zijn. Als je je tegen hen wilt wapenen, moet je weten hoe zij te werk gaan.

Zo slaan zakkenrollers hun slag

Zakkenrollers slaan graag toe in drukke omgevingen zoals het openbaar vervoer, markten, discotheken en historische plekken. En ze opereren vaak in groepjes. Een van hen stapt bijvoorbeeld expres op tenen, gaat duwen of botst tegen mensen op.

Je aandacht gaat dan volledig uit naar het gewoel en de onrust die ontstaat. En ja, dan vergeet je op je tas, jaszak en broekzak te letten. Een van de andere zakkenrollers maakt van de gelegenheid gebruik en steelt razendsnel je waardevolle spullen.

Een andere bekende truc is dat een zakkenroller je aanspreekt. Hij vraagt je iets of biedt je iets aan. Terwijl je op hem let, slaat een andere zakkenroller zijn slag. Wees gewaarschuwd, zakkenrollers zijn niet alleen volwassen mannen. Ook vrouwen en kinderen kunnen je beroven.

Word geen slachtoffer van zakkenrollers

Tijdens een stedentrip goed opletten bij drukke plekken is dus belangrijk. Maar je vermindert de kans op zakkenrollerij ook door verstandig met je dierbare spullen en belangrijke documenten om te gaan. Waar moet je zoal aan denken?

Neem weinig contant geld mee

ln bijna alle grote steden kun je met een bankpas betalen. Het is dus niet nodig om veel contact geld op zak te hebben. Neem niet meer dan één betaalpas mee. Een tweede bankpas van een ander rekeningnummer kun je in de hotelkluis laten. Die kan goed uitkomen als je eerste pas kwijt is.

Berg kostbaarheden goed op

Doe je geld, betaalpassen en paspoort nooit achteloos in je achterzak, maar gebruik een borst- of een buiktasje. Dit draag je op het lichaam, onder je kleding.

Waardevolle zaken als een camera en smartphone passen daar soms niet meer bij en wil je bovendien bij de hand houden. Bewaar deze daarom in een tas die je voor het lichaam draagt.

Zorg ervoor dat de sluiting van de tas aan de lichaamszijde zit en doe je arm over de tas. Gebruik liever geen rugtas.

Scherm je pincode af

Let op als je gaat pinnen en scherm met je hand de toetsen af. Zo voorkom je dat er iemand mee kan kijken of dat je pincode wordt geregistreerd met een ingebouwde camera. Als een dief eenmaal je pincode weet, hoeft hij alleen nog maar je portemonnee met bankpas te stelen.

Creditcard en bankpas blokkeren

Is je creditcard of bankpas toch gestolen? Neem dan direct contact op met je bank om deze te blokkeren. Een niet-geblokkeerde creditcard kan door iedereen in winkels gebruikt worden. En besef dat een dief vóór de diefstal de pincode van je bankpas kan hebben afgekeken.

Skimming en card trapping

Jarenlang was het skimmen van bankpassen een groot probleem. Maar omdat de magneetstrip op bankpassen massaal vervangen is door een chip, is dat risico sterk afgenomen. Toch is niet elke pinautomaat veilig.

Een andere vorm van pinpascriminaliteit is card trapping. Je voert je bankpas in, maar deze wordt na het pinnen niet teruggegeven. De pinautomaat heeft hem als het ware ingeslikt. In werkelijkheid heeft een card trapper een klemmetje geplaatst in de pasinvoermond waardoor de pas vastzit. Zodra je wegloopt, weet de crimineel je bankpas wél uit de pinautomaat te halen en kan hij je rekening plunderen.

Is je bankpas blijven hangen? Blijf dan bij de automaat staan, bel direct je bank om je pas te blokkeren en waarschuw de politie.

Aangifte doen

Doe altijd aangifte bij de lokale politie als je bestolen of beroofd bent. Dit is ook belangrijk om een schadevergoeding van je verzekeraar te krijgen. Vraag daarom een bewijs van de aangifte. Die kun je naar je verzekeraar sturen.

Reisverzekering voor al je bagage

Word je ondanks goede voorzorgsmaatregelen toch beroofd? Dan kan een goede reisverzekering uitkomst bieden. Bij Univé kun je kiezen voor een maximale vergoeding van € 1.000,-, € 2.500,- of € 3.500,- per persoon per reis voor alle bagage samen.

Voor bepaalde spullen, zoals geld, smartphones, camera’s en brillen, geldt een lagere vergoeding. Je vindt de exacte bedragen in onze polisvoorwaarden. Ook geldt er een eigen risico van € 50,- per gebeurtenis.

Kostbaarhedenverzekering voor waardevolle spullen

Vind je dat bepaalde kostbare spullen onvoldoende verzekerd zijn met je reisverzekering? Dan kun je er ook voor kiezen om als aanvulling op je Univé-inboedelverzekering een kostbaarhedenverzekering af te sluiten.

Van tevoren spreek je af voor welk bedrag je waardevolle voorwerpen zoals sieraden, foto- en filmapparatuur en laptop verzekert. Schade door diefstal, beschadiging of verlies is met de kostbaarhedenverzekering wereldwijd gedekt.

Deel dit bericht