Ga naar inhoud

17 juni 2019Reizen

Binnenkort op reis? Vergeet je inentingen niet

Het minst leuke van een verre reis zijn misschien wel de inentingen die je moet halen voordat je vertrekt. Belangrijk, want je wilt natuurlijk niet met een exotische ziekte terugkomen van je vakantie.

Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht. We helpen je een handje bij de voorbereidingen: wanneer moet je inentingen halen, welke heb je nodig, waar haal je ze en krijg je sommige vaccinaties vergoed?

Moet ik mij altijd inenten?

Je hoeft je niet altijd in te enten. Wel is het altijd verstandig ruim voor je op reis gaat, te kijken waar je risico loopt. De meeste kans op besmettelijke ziekten loop je namelijk op in de tropen en subtropen. Let vooral op als je naar de volgende landen gaat: Argentinië, Bulgarije, Egypte, India, Indonesië, Kroatië, Maleisië, Marokko, Mexico, Oekraïne, Roemenië, Servië, Slovenië, Suriname, Thailand en Turkije. Daarbij is het altijd verstandig om op reisprik.nl te kijken.

Wanneer moet je je inentingen halen?

Het beste is om inentingen te regelen zodra je je vakantie geboekt hebt. Bij voorkeur is dat minimaal 7 maanden voordat je vertrekt. Maar ook als je al heel snel op vakantie gaat, is het belangrijk om je inentingen te regelen. Bijna alle inentingen hebben nog zin tot enkele weken voor vertrek. Of zelfs de dag van vertrek.

Welke vaccinaties heb je nodig?

Welke inentingen je nodig hebt, verschilt per land. De meest voorkomende zijn Hepatitis A, Hepatitis B, Buiktyfus, Gele korts en Difterie, tetanus, polio. Voor die laatste ben je misschien als kind al ingeënt. Bepaalde inentingen die je al eerder hebt gehad, kunnen nog beschermen. Zorg daarom dat je een vaccinatieboekje hebt. Zo zie je snel en eenvoudig welke inentingen je al hebt gehad. Meer informatie over welke inentingen je voor welk land nodig hebt, kun je vinden op reisprik.nl.

Waar haal ik mijn inentingen?

Je kunt je inentingen op verschillende plekken halen. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, bij de huisarts en soms zelfs thuis. Haal je je inentingen via Reisprik of Thuisvaccinatie, dan krijg je hiervoor mogelijk een vergoeding vanuit je Univé zorgverzekering.

Vergoeding vanuit je zorgverzekering

Heb je een Univé zorgverzekering met Aanvullend Goed, Aanvullend Beter of Aanvullend Best? Dan kun je jaarlijks een vergoeding krijgen voor reisvaccinaties en malariapillen. De hoogte van de vergoeding hangt af van welk zorgpakket je hebt en varieert van €200 tot €500 per jaar.

Goed voorbereid op reis

Na het halen van je vaccinaties kun je met een gerust gevoel op reis. Helemaal goed voorbereid op reis gaan? Gebruik dan onze vakantiechecklist en vergeet ook niet om een goede doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Vakantiehulp

Heb je een medische vraag tijdens je vakantie? Dan kun je 24/7 terecht bij onze Vakantiehulp. Zo heb je altijd een Nederlandse arts binnen handbereik. Ook als je twijfelt over een doktersbezoek of je wilt weten waar de dichtstbijzijnde arts is. Daarnaast is er in uitzonderlijke gevallen een medische tolk beschikbaar om het gesprek tijdens het consult met de buitenlandse arts te vertalen vanuit het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. De Vakantiehulp is gratis voor alle Univé klanten.

Deel dit bericht