Ga naar inhoud

18 augustus 2022Reizen

Ontdek het Overijsselse Weerribben-Wieden

Weerribben-Wieden, één van de meest bijzondere gebieden van Nederland en met 10.000 hectare het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Dankzij de mensenhanden van turfstekers en rietsnijders ontstond een uniek landschap vol meren, vaarten, rietlanden, moerasbossen en trilvenen. Charmante waterdorpen, de adembenemende ongerepte natuur, de grachten en wateren maken van dit gebied een perfecte locatie voor een vakantie, weekendje of dagje weg. Genoeg te beleven gedurende het hele jaar. 

Mooiste plekje van Nederland 

De waterrijke natuur van trilveen en rietland maakt dit gebied zo bijzonder, het is dan ook een kraamkamer voor bijzondere plant- en diersoorten en uitvalsbasis voor varende, fietsende en wandelende recreanten. Ontdek een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden.   

Dompel je onder in een oase van ruimte, rust en bijzondere natuur. Nationaal Park Weerribben-Wieden is een sensatie voor de zintuigen. Ruik de geur van frisgroene bladeren, hoor zwarte sternen overvliegen en haal je vingers door hooilanden vol bloemen. Op de website van deze regio vind je acht uitstapjes die je gedaan móét hebben bij een bezoek aan dit natuurgebied.  

https://www.visitoost.nl/steden-regios/weerribben-wieden/-tips-om-te-doen-in-nationaal-park-weerribben-wieden/

Man-made 

Weerribben-Wieden is ontstaan door mensenhanden. Een cultuurlandschap. Vanaf het midden van de 16e eeuw gingen de verveners aan de slag. De natte veenbagger werd gedroogd op smalle stroken land, de zogenaamde ribben. Zo ontstond het rechthoekige landschap van veengaten (weren) en ribben (legakkers), die werden gebruikt om het veen te drogen en te vervoeren. Te intensieve vervening zorgde in De Wieden voor te smalle legakkers, die onder invloed van wind en golven werden weggeslagen en zo meren (wieden) vormden. De Weerribben bleef dat lot bespaard. Na het stoppen van de vervening in de 20e eeuw restte een uniek natuurgebied als erfenis van de verveners.  

Het hele jaar door ontdekken 

Te voet, met de boot, kano, SUP of met de fiets kun je alle maanden van het jaar heel goed terecht in Weerribben-Wieden. Elk seizoen heeft zo z’n eigen charme. Ontdek de ambachten in de winter, sprookjesachtige landschappen in de herfst, ontspanning op het water, corso’s in de zomer en de leuke en oude dorpjes in de lente.  

Ga fietsen!  

Wat is nu lekkerder dan in het voorjaar de fiets pakken en er lekker op uit gaan? Overijssel wordt ook wel een vijfsterren-fietsprovincie genoemd.  

Volg bijvoorbeeld een van deze routes: 

Weerribben-Giethoornroute – 51 km  

Fiets door een overrompelend landschap dat ‘gemaakt’ is door mensenhanden en natuurgeweld. Turfstekers veranderden het gebied ingrijpend en gaven het water van de Zuiderzee vrij spel. Watersporters genieten daardoor van de grote meren bij Giethoorn. Magisch zijn de moerasbossen van de Weerribben. 

Giethoorn en de waterdorpen – 45 km 

Het startpunt van de route is waterdorp Giethoorn, ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. Houten bruggetjes, waterwegen en rietgedekte boerderijtjes vormen het schilderachtige decor. De ligging in Nationaal Park Weerribben-Wieden nodigt uit voor een tocht rondom het water. Met routes dwars door de natuurlijke schatkamer van slootjes, meren en kolkjes. Begin de route in Giethoorn-Noord. 

Rondje Weerribben – 30 km 

De ecologische waarde van de Weerribben is van internationale allure. Fiets het rondje en ontdek de kraamkamer van de Weerribben voor bijzondere plant- en diersoorten. Omdat er aparte bewegwijzering is voor deze route, kun je de route in principe overal starten. Een mooi startpunt is Bezoekerscentrum Weerribben van Staatsbosbeheer (Hoogeweg 27 in Ossenzijl). Ga vanaf de parkeerplaats terug naar Ossenzijl en volg vanaf daar de bordjes.  

Deel dit bericht