Ga naar inhoud

14 oktober 2021Gezondheid

Als mantelzorger sta je niet alleen

Twintig jaar geleden kreeg haar vader de diagnose dementie. Haar ouders woonden nog zelfstandig in een groot huis en ze wilde hen graag helpen.

Eerst was het af en toe een boodschapje, daarna het bijhouden van de tuin of het doen van de was. Meer en meer zorgde ze ervoor dat het huishouden van haar ouders draaiende bleef. Haar vader is inmiddels overleden, maar Ronneke verleent nog altijd met veel liefde mantelzorg, nu aan haar moeder en schoonmoeder. Ze vertelt over haar ervaringen.

“Toen ik jonger was, dacht ik helemaal niet over mantelzorg na. Maar toen de situatie zich voordeed, ging alles eigenlijk vanzelf”, vertelt Ronneke. Als vanzelfsprekend hielp ze haar ouders toen haar vader dementie kreeg en bleef ze na zijn overlijden haar moeder helpen. Daarnaast nam ze ook de zorg voor haar schoonouders op zich. Allemaal best pittig, als ze er zo op terugkijkt: “Zeker toen onze kinderen opgroeiden, was het flink aanpoten. De zorg voor onze ouders werd best veel en mijn man had ook nog een eigen bedrijf.”

Bijna één op de drie Nederlanders van 16 jaar en ouder verleende in 2016 mantelzorg. Ben jij één van deze mantelzorgers? Kijk dan eens naar de vergoedingen voor mantelzorg in onze aanvullende zorgverzekeringen.

Gelukkig heeft ze zelf ook zorgzame vrienden om zich heen: “Die zeiden regelmatig tegen me dat ik ook een beetje op mezelf moest letten. En dat is inderdaad heel belangrijk. Als je jezelf niet goed voelt, kun je ook niet goed voor iemand anders zorgen.” Eén van haar vrienden wees haar op de mantelzorgmakelaar. Dat is iemand die helpt om zaken rondom de zorg te regelen. Zo wees de mantelzorgmakelaar Ronneke erop dat haar moeder recht had op een persoonsgebonden budget. Deze service werd vergoed vanuit haar zorgverzekering bij Univé en vroeg het budget voor haar moeder aan. “Hartstikke fijn, daardoor kon mijn moeder een aantal uren per week hulp in huis krijgen. Daar hebben we direct gebruik van gemaakt.

Doordat een aantal van haar taken uit handen werden genomen, had Ronneke net iets meer tijd voor zichzelf: “Dat was prettig, eindelijk kon ik weer eens een avondje uit.” De zorg voor haar ouders vergt toch best wat aanpassingen: “Zo houden we met onze vakanties al jaren rekening met de zorg voor onze ouders. We gaan niet te ver weg en blijven niet te lang weg.” Onlangs hoorde ze van de mogelijkheid om vanuit de zorgverzekering gebruik te maken van vervangende mantelzorg. Een zorgverlener neemt dan tijdelijk de zorg over, zodat de mantelzorger bijvoorbeeld op vakantie kan. “Een prettige bijkomstigheid, fijn dat er tegenwoordig steeds meer mogelijk is vanuit de zorgverzekering. Daar ga ik zeker een keer gebruik van maken”, vertelt Ronneke enthousiast.

Hoewel de zorg voor haar ouders al twintig jaar veel van haar vraagt, benadrukt ze dat ze het nog altijd met liefde doet: “Het gaat echt vanzelf. Je wilt toch dat je ouders het prettig hebben en dat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Ik heb het nooit als vervelend ervaren.”

Ook in 2021 biedt Univé vanuit de zorgverzekering ondersteuning aan mantelzorg, in de vorm van vergoedingen voor de mantelzorgmakelaar en vervangende mantelzorg. Lees meer op onze pagina over Mantelzorg – vergoedingen

Deel dit bericht