Ga naar inhoud

14 mei 2018Wonen

Klusklunzen opgelet: voorkom deze veelgemaakte blunders

Ga je zelf aan de slag in of om het huis? Begin met een goede voorbereiding en lees alvast over de meest voorkomende klusblunders. Dan hoef jij ze niet meer te maken en maak je van eigen klus wél een succes.

1. Klussen zonder plan

Elke doe-het-zelfklus begint met een goed plan en een goede voorbereiding. Bepaal de juiste volgorde van je project en leg al het gereedschap en materiaal dat je nodig hebt vooraf klaar. Laad de accu’s van elektrisch gereedschap op. Als je alles bij de hand hebt werk je sneller en zorgvuldiger. En daardoor maak je weer minder fouten.

2. Slordig meetwerk

Bij klussen telt elke millimeter. Zorgvuldig meten maakt het verschil tussen een wastafel die perfect in de ombouw past en een scheef exemplaar. En of je tegels strak aansluiten of dat je wel hele dikke kitnaden moet spuiten, met alle risico’s op lekkage van dien. Neem daarom ruim de tijd voor het meetwerk en meet liever een keer extra.

3. Onzorgvuldig monteren

Mooie boekenplanken aan de muur hangen of een beugel voor je televisie? Kies heel precies de juiste pluggen en schroeven voor de draagkracht die je nodig hebt. Uiteraard controleer je na montage ook of alle schroeven écht goed vastzitten. Je moet er toch niet aan denken dat je plank met mooie spullen naar beneden komt met een stuk muur erbij, of dat je nieuwe 4K-televisie valt en beschadigt?

4. Verkeerd verbonden

Oh nee! Je hebt een nieuwe douchecabine geplaatst, de kraan aangesloten, tegels geplaatst... Blijken de leidingen toch niet stevig genoeg aangedraaid. Dat is een blunder met mogelijk hele natte gevolgen. Controleer dus voordat je de wanden dichtmaakt of alles echt goed aangesloten is en of er niets lekt. 

5. Onveilig werken

Een wiebelende trap, een bot stanleymes dat uitschiet, je klusbril vergeten. Helaas belanden elk jaar ongeveer 16.000 doe-het-zelvers op de Spoedeisende Hulp met letsel dat in het ziekenhuis behandeld moet worden. Zorg daarom dat je altijd netjes en veilig werkt. Meer informatie vind je in ons blogartikel over veilig klussen.

6. Te snel schilderen

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om je mooie gladgestucte muren te gaan schilderen. Maar zijn de wanden echt goed droog? Stucwerk kan namelijk voor wel 60% uit water bestaan. Het is dan ook beter om iets langer wachten dan te snel gaan schilderen. Anders neem je al het stucwerk zo weer mee in je verfroller. De vuistregel is dat je per millimeter stucwerk moet rekenen op 1 dag droogtijd.

7. Vergeten je verzekering te checken

Wat als er schade ontstaat tijdens of na het klussen? Omdat je bijvoorbeeld een pot verf omstoot over de nieuwe houten vloer? Of omdat die blinde wandplank toch je boekenverzameling niet kan houden? Het is daarom goed om voor je met klussen begint je verzekering nog even te checken. Zo weet je precies welke risico's jouw woonverzekering wel of niet dekt. Bekijk ook direct of een ongevallenverzekering handig is voor eventueel lichamelijk letsel tijdens het klussen.

Deel dit bericht