Ga naar inhoud

14 oktober 2022Vervoer

Hypotheek met BKR-registratie door private lease

Krijg je een BKR-notering als je voor private lease kiest? En zo ja, wat betekent dat voor de hoogte van je hypotheek, als je die wilt afsluiten? Wij vertellen je er graag meer over.

Ja, private lease en BKR hebben met elkaar te maken

Wanneer je kiest voor private lease, registreert Stichting BKR deze financiële verplichting. In dit landelijke register kan een kredietaanbieder precies zien welke leningen of kredieten je al hebt. En nog belangrijker: hoe je betaalgedrag is. Samen geeft dat een goed beeld voor de toekomst. 

Heb je een betaalachterstand of heb je die in het verleden gehad? Dan is dat een waarschuwing voor de kredietverstrekker. Zo kun je bijvoorbeeld geen private leasecontract afsluiten bij Univé in dit geval.

Heb je altijd netjes betaald? Dan spreekt de BKR-registratie voor private lease of iets anders in je voordeel. Het is bewijs dat je betrouwbaar bent op financieel gebied. Maar private lease heeft wel invloed op je hypotheek, namelijk op de hoogte van het te lenen bedrag.

Een hypotheek met BKR-registratie kan nog steeds

Dat je een BKR-registratie hebt, betekent niet dat je ineens geen hypotheek meer kunt afsluiten. Het heeft alleen wel gevolgen voor het maximale bedrag dat je kunt lenen. De kredietverstrekker checkt bij Stichting BKR namelijk welke financiële verplichtingen je al hebt. De totale bedragen hiervan worden afgetrokken van je maximale hypotheekbedrag. 

Private lease heeft dus invloed op de hypotheek die je gaat afsluiten. Uiteindelijk is het aan de kredietverstrekker om op basis van je financiële geschiedenis te bepalen welk totaalbedrag aan hypotheek hij wil verstrekken. 

Goed om te weten: als je een bestaand private leasecontract verlengt, wordt je BKR-registratie gebaseerd op de totale financiële verplichting. Na verlenging kun je dus minder hypotheek opnemen dan daarvoor.

Rekenvoorbeeld: het private leasecontract dat je kiest kost € 249,- per maand. Je wilt graag een contract afsluiten voor 36 maanden. Je registratie bij het BKR is dan € 249,- x 36 maanden = € 8.964,- Verleng je het contract met 12 maanden, dan wordt je registratie € 249 x 48 maanden = €11.952,-.

Wat betekent private lease voor je bestaande hypotheek?

Het kan natuurlijk ook zijn dat je al een bestaande hypotheek hebt en je zorgen maakt of private lease hier invloed op heeft. Wees gerust, je nieuwe BKR-registratie is niet met terugwerkende kracht alsnog van invloed op je huidige hypotheek. BKR maakt geen enkel verschil voor je bestaande maandlasten. Alleen voor nieuw af te sluiten hypotheken speelt de registratie een rol.

Meer weten over private lease of hypotheken?

Bij ons lease je zoals het hoort: eerlijk, betrouwbaar en flexibel. Overweeg je Private Lease met Univé en zit je met een vraag over BKR en je hypotheek? Dan beantwoorden we die graag. Neem vrijblijvend contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Deel dit bericht