Ga naar inhoud

13 mei 2022Wonen

Hoe makkelijk breek je in je eigen huis in?

Je moet er toch niet aan denken dat iemand in jouw huis door je spullen snuffelt om ze te stelen… Inbraak voorkomen, dat kun je alleen doen als je met de ogen van een inbreker naar je eigen huis kijkt. Hoe? Wij helpen je een eindje op weg:

Anti-inbraaktip 1: verberg je sleutels 

Heel handig, zo’n reservesleutel onder een bloempot of deurmat. Handig voor jou, maar ook voor inbrekers. Als je dan toch ergens een sleutel wilt verstoppen, zorg er dan in ieder geval voor dat het niet op een te simpele plek is. Of vraag gewoon of je buren een reservesleutel willen bewaren voor je. Daar komt die inbreker hem niet zomaar ophalen. 

Anti-inbraaktip 2: zorg voor goed hang- en sluitwerk 

Als de sloten op je deuren en ramen van goede kwaliteit zijn, dan kom je écht niet zomaar binnen zonder sleutel. Zorg daarom dat je woning beschikt over sloten die minimaal voldoen aan de keurmerken B1, BK2 of SKG**. Belangrijk: gebruik geen hang- en kettingsloten, want deze zijn heel eenvoudig met een betonschaar door te knippen. Deze tips gelden ook voor de bijgebouwen van je woning. Zo houd je alles inbraakveilig. 

Anti-inbraaktip 3: een deurketting is niet genoeg 

Vaak geeft een deurketting een vals gevoel van veiligheid. De ketting is namelijk snel door te knippen met een tang en er zijn ook andere trucs die een inbreker kan toepassen om van de ketting af te komen. Waan jezelf dus niet veilig met een deurketting.  

Anti-inbraaktip 4: maak het inbrekers niet te makkelijk 

Tuinstoelen, ladders of vuilcontainers zijn een supermakkelijk opstapje om op een plat dak te komen voor inbrekers. Zorg dus dat je zo’n setting niet zomaar klaarzet voor ze. Nog zo’n makkie: je hebt de deur netjes op slot gedaan en laat de sleutel aan de binnenkant van de deur zitten. Dan is het voor een inbreker een kwestie van het raam inslaan en de sleutel omdraaien om binnen te komen. Haal die sleutel er dus uit, dan ziet een inbreker het minder snel als een uitnodiging om eens in je huis te kijken. En dan hoef je niet je inboedelverzekering aan te spreken. 

Anti-inbraaktip 5: denk ook aan de bovenverdieping 

De bovenverdieping wordt vaak vergeten als het gaat om kijken naar je eigen huis als een inbreker. Dat biedt dus kansen voor criminelen. Een open raam is al genoeg. De enige uitdaging is dan nog om naar boven te komen, maar dat is een kleine moeite. Een hek, boom of ander opstapje is snel gevonden. 

Bonustip: lees al onze preventietips 

Naast anti-inbraaktips hebben we ook preventietips voor je om brand-, storm- en waterschade te voorkomen. Alles wat je in en om het huis kunt doen helpt, nietwaar? 

Bekijk al onze preventietips.

Deel dit bericht