Ga naar inhoud

12 oktober 2016Wonen

Goed voorbereid de winter in!

De blaadjes verkleuren en de eerste vallen ondertussen van de bomen. Teken dat de winter in aantocht is. Ben jij goed voorbereid op de winter?

Het winterseizoen wordt vaak gekenmerkt door extreem weer. Zware stormen, lange periodes van vorst en veel neerslag. Maar hoe kun je stormschade voorkomen? Onze expert Erik Dokter geeft zes tips. 

Wat kun je zelf doen om storm- en waterschade te voorkomen?

Tip 1: zet dakpannen vast

Zware stormen komen meestal vanuit het zuidwesten of westen. Dakpannen waaien er dan ook meestal aan de 'luw' zijde af. Dat komt omdat de wind aan de andere kan van de woning onderdruk veroorzaakt. Als er vaker dakpannen van je huis afgewaaid zijn, kun je overwegen deze vast te zetten met speciale panklemmen en met een schroef

Tip 2: zet tuinmeubilair en trampolines binnen

Zet roerende zaken vast of, indien mogelijk, zet ze binnen. Door de harde wind waaien tuinmeubelen snel om en trampolines gemakkelijk weg. Een trampoline kun je het best met een stevig touw vastleggen aan de schutting of aan de woning. Als deze wegwaait, is de schade aan de trampoline meestal groot.

Tip 3: reinig de dakgoot in de herfst

Stormen gaan vaak gepaard met hevige regenval. Zorg dat de dakgoten en uitlopen van de platte daken in de herfst regelmatig schoongemaakt worden. Bij hevige regenval kunnen bladresten namelijk voor de uitgang komen te liggen, waardoor goten en platte daken overlopen. Als deze niet goed geconstrueerd zijn, loopt het water dan naar binnen. Je dakgoot schoonmaken kan dus veel narigheid voorkomen.

Tip 4: vul je cv-ketel bij

Je cv-ketel moet de komende wintermaanden flink presteren. Zorg voor jaarlijks cv- onderhoud en kijk tijdens de winterperiode regelmatig of de installatie nog op druk staat. Vul indien noodzakelijk de installatie bij. Het is verstandig om tijdens het vullen bij de slang te blijven. Aan het einde bouwt de druk zich ineens op, waardoor de slang kan scheuren. Verwijder na het vullen de vulslang. Alleen dan kun je zien dat beide kranen dicht zitten. Vulslangen die langdurig onder druk staan, zullen uiteindelijk scheuren. Schade ten gevolge van het scheuren van vulslangen is niet verzekerd.

Bekijk onze handige instructievideo over je cv bijvullen.

Tip 5: zet de schutting goed vast

Schuttingen vangen veel wind. Gebruik hardhouten palen, deze gaan langer mee. Stort de palen niet in beton. Als een schutting een beetje kan bewegen, breken de palen minder snel. Voor gemetselde poeren waartussen houten schermen hangen, geldt dat het belangrijk is dat ijzeren staven vanuit de fundering mee gemetseld worden voor voldoende stevigheid.

Tip 6: bescherm waterleidingen tegen vorst

Waterleidingen (ook CV-leidingen) moeten goed beschermd worden tegen vorst, of worden afgetapt. Beschermen tegen vorst lukt het best door de leiding te isoleren voor koude vanaf de buitenzijde en juist de warmte vanuit de woning er naar toe te geleiden. Let er bij het aftappen op dat het water echt uit de leiding is. Alleen de kraan dicht zetten is niet voldoende.  

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je toch schade oploopt. Dan is het goed om je opstalverzekering en inboedelverzekering goed geregeld te hebben bij Univé.

Deel dit bericht