Ga naar inhoud

22 februari 2017Gezondheid

Wat te doen met niet-gebruikte medicijnen?

U krijgt van uw huisarts andere medicatie voorgeschreven en blijft daardoor met een rest van de oude zitten. Wat kunt u het beste doen met niet-gebruikte medicijnen?

Oude medicijnen niet in de afvalbak

Dat u niet-gebruikte medicijnen niet zomaar in de afvalbak gooit, weet u waarschijnlijk wel. Als de 427 kilo ongebruikte medicijnen die per dag worden weggegooid in het milieu terechtkomen, kan dat ernstige vervuiling tot gevolg hebben. Niet-gebruikte medicijnen levert u daarom in bij uw apotheker. Alleen verpakkingsmateriaal, verband, watten en dergelijke kunt u wel bij het restafval doen. Informeer vooraf of uw apotheek ongebruikte medicijnen terugneemt. Dit verschilt namelijk per gemeente. Kunt u bij uw apotheker niet terecht? Dan kunt u de medicijnen afleveren bij een speciaal punt in de gemeente voor klein chemisch afval.

Medicijnen vernietigen

Oude medicijnen inleveren bij de apotheker betekent niet dat ze een nieuwe bestemming krijgen. Uw apotheker mag deze medicijnen namelijk niet hergebruiken en zal ze dus vernietigen. Zonde? Misschien. Maar een medicijn moet gegarandeerd veilig zijn. Die veiligheid valt bij een middel dat de apotheek ooit verlaten heeft, niet meer te garanderen. Want niemand weet zeker of het steeds onder de juiste omstandigheden bewaard is. Onveilige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor een gebruiker. Om die reden mag u uw ongebruikte medicijnen ook niet doorgeven aan een ander. U kunt niet bepalen of het middel veilig en geschikt is voor die persoon.

Medicijnverspilling tegengaan

Jaarlijks gooien we in Nederland maar liefst 100 miljoen euro weg aan ongebruikte medicijnen. Dat stuit iedereen tegen de borst. Daarom werken apothekers, huisartsen, ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven, overheid en zorgverzekeraars samen om medicijnverspilling tegen te gaan. Maar wat kunt u zelf doen?

1. Medicatie uitproberen

Vraag uw huisarts bij de eerste uitgifte om een kleine hoeveelheid. Als de medicatie goed werkt en u geen last krijgt van bijwerkingen, kan de tweede uitgifte groter zijn. Bevalt het medicijn niet, dan kan de huisarts in samenspraak met de apotheker een ander middel voorschrijven. Veel huisartsen en apothekers werken trouwens al zo.

2. Trouw aan de behandeling

Houd u aan de behandeling zoals die is voorgeschreven. Ongeveer 70% van de mensen die een antibioticum gebruiken, blijkt de kuur (ten onrechte) niet helemaal af te maken. Dat leidt niet alleen tot medicijnverspilling, maar is ook gevaarlijk met het oog op het ontstaan van resistente bacteriën. Veel mensen stoppen ook met middelen tegen verhoogde bloeddruk, cholesterolverlagers, antidepressiva en pufjes tegen chronische longaandoeningen. Dat kan leiden tot acute ziekenhuisopname en zelfs tot overlijden. Stop daarom nooit zomaar met medicatie, zeker niet als u een chronische aandoening heeft.

Overigens kunt u medicijnen ook te lang slikken. Dat geldt vooral voor antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen, pijnstillers, neusspray en laxeermiddelen. Vraag uw huisarts om u te begeleiden bij het stoppen.

3. Medicatiecheck

Hoe meer medicijnen u gebruikt, hoe groter de kans dat deze niet goed op elkaar of op uw lichaam zijn afgestemd. Dit probleem speelt vooral bij ouderen. Een op de drie ouderen gebruikt vijf geneesmiddelen langdurig. Door de veroudering van de organen neemt bovendien de kans op bijwerkingen toe zoals vallen en vergeetachtigheid. Gebruikt u meer dan vijf geneesmiddelen chronisch? Vraag dan een medicatiecheck aan bij uw huisarts of apotheker. Zij gaan na of u onnodig medicijnen slikt of juist meer medicijnen nodig heeft. Ook checken zij of de dosis klopt en of de medicijnen met elkaar gecombineerd mogen worden.

4. Meld verspilling van medicijnen

U kunt onnodige verspilling van medicijnen melden bij het Landelijk Meldpunt verspilling.

Deel dit bericht