Ga naar inhoud

1 mei 2023Vervoer

Elektrische deelscooters, snel van A naar B

Je kunt vandaag de dag niet meer om ze heen: de elektrische deelscooters. Inmiddels zijn er meerdere aanbieders die de steden goed vertegenwoordigen: Go Sharing, Felyx, Check, en Tier. Een deelscooter is een echte uitkomst voor wie zelf geen scooter kan of wil kopen. Ook voor wie geen zin heeft om te lopen of gebruik te maken van een volle bus of tram. Lang leve de deeleconomie!

Op iedere hoek van de straat

Wil je even snel van A naar B, dan is een deelscooter nooit ver weg. Ze staan namelijk op bijna elke hoek van de straat. Je activeert jouw scooter en betaalt vervolgens een vooraf vastgesteld bedrag vanaf 25 cent per minuut met een starttarief vanaf 75 cent. Pauzeren kost 10 cent per minuut. Wist je dat je zelfs voorafgaand aan jouw rit de scooter bij jou in de buurt kunt reserveren? Zo weet je zeker dat niemand je voor is. Klinkt goed hè?

Activeren met je smartphone

Je staat er mee op en gaat ermee naar bed. Je smartphone heb je bijna altijd bij je. En dat is mooi, want die heb je namelijk nodig om zo’n deelbare scooter te activeren. Via een app kies jij je favoriete aanbieder. Deze checkt vervolgens je rijbewijs en koppelt jouw betaalinformatie aan je account. Dat is een belangrijk gegeven, je moet dus 18 jaar of ouder zijn om van de deelscooter gebruik te maken. En stap je eenmaal op, zorg dan dat je je smartphone weer in je zak doet en laat eventuele meldingen even voor wat ze zijn. Je rijdt aardig hard met zo’n scooter – tot 45 kilometer per uur. Houd beide handen aan het stuur en je ogen op de weg, dat is wel zo veilig.

Helm op

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om zo’n supermooie helm te dragen tijdens het besturen van een elektrische deelscooter. Elke scooter beschikt over twee van deze parels in de topkoffer, dus ook een voor je medereiziger. Draag je geen helm? Dan riskeer je een boete van 100 euro en – nog veel belangrijker – je veiligheid. Dus ja, het is een beetje jammer van je kapsel maar zet toch maar op die helm.

Parkeren op aangegeven plekken

Ben je op plaats van bestemming? Zet hem dan weg in een daarvoor aangegeven parkeergelegenheid en beëindig je rit. Ze zijn bijna niet te missen, maar zeg nooit, nooit. Je wilt zelf ook niet struikelen over zo’n gigantisch gevaarte als je net met je gedachten bent afgedwaald.

Verzekerd de weg op, hoe zit dat?

Als je in Nederland met een deelscooter de weg op gaat, ben je verzekerd via de verzekering die de deelscooter aanbieder heeft afgesloten. Alle deelscooter aanbieders horen namelijk een WA-verzekering af te sluiten voor hun scooters, wat betekent dat schade die je met de scooter aan anderen toebrengt wordt vergoed. Ook de schade aan de scooter zelf is verzekerd als de deelscooter aanbieder een casco dekking afgesloten heeft. Het is wel verstandig om de dekking en een eventueel eigen risico bij de aanbieder te checken voordat je op de deelscooter stapt.

Deel dit bericht