Ga naar inhoud

3 augustus 2023Vervoer

Verkeersveiligheid van uw kind op één

Als je kind zelfstandig aan het verkeer gaat deelnemen, houd je je hart vast. Kijkt hij goed uit? Kent hij de regels? Laat hij zich niet afleiden? Veilig Verkeer Nederland (VVN) raadt je aan om verkeersveiligheid al vroeg onder de aandacht van je kind te brengen. Daarom gaat direct na de zomervakantie de campagne 'Onze scholen zijn weer begonnen' van start.

'Je laat je kind niet zomaar aan het verkeer deelnemen; vrijwel alle ouders zijn erbij als hun kind voor het eerst met de fiets de weg op gaat', aldus Rob Stomphorst, woordvoerder bij VVN. 'Dat is goed, want dan kun je zijn verkeersinzicht inschatten en verschillende verkeerssituaties met hem bespreken. Wijs hem op het gedrag van automobilisten, fietsers en voetgangers, leer hem de verkeersregels en geef zelf steeds het goede voorbeeld.'

Kind alleen de weg op

Maar wanneer kan een kind zonder toezicht van de ouder fietsen? Stomphorst: 'Als je merkt dat je je kind niet meer hoeft te corrigeren, kan hij geleidelijk aan alleen op pad. Stippel samen de veiligste, liefst autoloze route uit en laat hem daar niet van afwijken. Naarmate je kind verkeersvaardiger wordt, kan hij ook aan drukker verkeer deelnemen.'

Geen smartphone op de fiets

Uit een onderzoek van VVN blijkt dat van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar 77% de smartphone ook weleens tijdens het fietsen gebruikt. Dat is een risico. Bij 1 op de 5 fietsongevallen waar een jongere bij betrokken is, speelt smartphonegebruik een rol. Tip van VVN: maak de volgende afspraken met uw kind:

  • Stap af als je je telefoon gebruikt.
  • Zet je telefoon onderweg op stil, zodat je niet afgeleid raakt.
  • Als je muziek wilt luisteren, dan doe je maar één oordopje in.

Kinderen op straat? Rijd langzaam

Komt u met uw auto in een kinderrijke woonwijk? Wees dan alert op buitenspelende jeugd, met name na schooltijd en in de vakantieperiodes. Rijd langzaam en overschrijd nooit de maximum snelheid. Wees extra waakzaam als de scholen na de vakantie weer beginnen. In de eerste weken na de zomervakantie vinden er ruim 30% meer ongevallen plaats dan in de rest van het jaar.

Kinderen kwetsbaar in het verkeer

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder kinderen is de afgelopen decennia sterk afgenomen, onder meer door veiligere wegen en voertuigen. Maar kinderen zijn kwetsbaar omdat ze minder verkeersvaardig zijn en als voetganger of fietser op weg zijn. Het grootste veiligheidsprobleem ligt bij de groep fietsers van 10-14 jaar. Dit komt vooral doordat ze op die leeftijd vaker zelfstandig op de fiets aan het verkeer deelnemen. In 2016 overleden er 12 kinderen onder de 15 jaar in het verkeer, de helft daarvan was fietser.

Ongevallenverzekering

Als uw kind bij een ongeval lichamelijk letsel oploopt, kan dat enorme gevolgen hebben voor de rest van zijn leven. Bovendien kunt u voor hoge kosten komen te staan, bijvoorbeeld als er aanpassingen in uw woning nodig zijn. Een ongevallenverzekering kan dan uitkomst bieden.

Meer tips

Wil je weten wat jij verder nog kunt doen? En hoe je het verkeer voor de scholieren in augustus en september veiliger maakt? Bekijk de website van VVN over 'Onze scholen zijn weer begonnen'

Deel dit bericht