Ga naar inhoud

14 april 2015Reizen

Een wereldreis, is dat haalbaar?

Stiekem dromen we er misschien allemaal wel van: een wereldreis. Een lange periode waarin u werk en woning verlaat om andere culturen, landen en mensen te ontmoeten. Is zo’n droom waar te maken?

Ja, als u genoeg geld heeft en alles goed voorbereidt, kunt ook u een lange reis maken. Wat zo’n wereldreis u kost, hangt af van uw reisbestemmingen, uw manier van reizen en de reisduur. U bespaart op de reis- en verblijfkosten als u uw route en de landen die u bezoekt zorgvuldig kiest. Zelf af en toe koken en kiezen voor voordelige excursies maakt de reis ook goedkoper. Als u echt de hele wereld over wilt, kan een wereldticket behoorlijk schelen in de vliegkosten. Zorg er bovendien voor dat u in Nederland weinig tot geen vaste lasten heeft gedurende uw reisperiode. Toch moet een echte backpacker die een half jaar onderweg is, in hostels slaapt en niet al te luxe reist, al gauw rekenen op € 10.000,-.

Visums en vaccinaties wereldreis

Een wereldreis moet verder goed voorbereid worden. Visums, reisvaccinaties, verzekeringen en reisdocumenten moeten in orde zijn voor u vertrekt. Welke vaccinaties u nodig heeft verschilt van land tot land. Informatie daarover en de bijhorende kosten vindt u bij de GGD of bij thuisvaccinatie.nl. Maak bij voorkeur 7 maanden voor de reis al afspraken over wanneer u uw prikken haalt. Ook het aanvragen van visums moet u niet te lang uitstellen. De meeste ambassades hebben genoeg aan een ingevuld visumaanvraagformulier, een recente pasfoto én uw paspoort om een visum af te geven. Maar soms is er meer nodig: een gedetailleerd reisplan bijvoorbeeld, informatie over uw gezondheid of een uitnodigingsbrief. Het kan dan lang duren voordat het visum binnen is. Zorg ervoor dat uw paspoort gedurende uw reis geldig is, liefst tot zeker drie maanden na uw terugkeer.

Woning en werk

Ooit komt u terug en dan begint het gewone leven weer. Heeft u dan werk en kunt u weer ergens wonen? Denk daarover na voor u aan uw wereldreis begint. Misschien kunt u afspraken maken met uw huidige werkgever over onbetaald verlof. Een eigen woning kunt u na overleg met uw hypotheekverstrekker onderverhuren. Voor een huurhuis of studentenkamer heeft u daarvoor toestemming nodig van de verhuurder. Leg alles vast op papier, zodat u bij thuiskomst niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Reisverzekering afsluiten

Een goede reisverzekering is voor een wereldreis onmisbaar. Welke dekking u nodig heeft is afhankelijk van: de reisduur (standaard dekking is maximaal 60 dagen achtereen op onze Univé-reisverzekering en dit is uit te breiden naar 180 dagen), de reisbestemming, hoe u uw reis invult en wat uw zorgverzekering dekt in het buitenland. Ga voor maatwerk en vraag om advies en informatie voordat u de verzekering afsluit.

Deel dit bericht