Ga naar inhoud

8 mei 2023Natuur

Een oase van rust in natuurrijk Lochem

Fluitende vogels, bloemen die in de bloei staan: het is weer lente. Tijd om weer lekker naar buiten te gaan en te ontdekken wat voor moois er groeit en bloeit in de natuur. Bosbaden, je verwonderen over glooiende heide en dieren spotten. Je doet het in het Gelderse landschap van Lochem.

Zoveel te ontdekken

Tussen de uiterwaarden van de IJssel en de wilde natuur van de Berkel vind je het Lochemse landschap; een oase van rust. Je wandelt hier door bos en heide, kasteelparken, landgoederen en cultuurlandschappen. Er is zoveel te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld kasteel Ampsen, een prachtig herenhuis waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14e eeuw. Te voet ontdek je de leukste onverharde wegen. Neem de route door de Gorsselse Heide bijvoorbeeld, langs sprookjesachtige heidevelden en uitgestrekte bossen. Terwijl de grassprieten tegen je benen kriebelen, geniet je van een oorverdovend fluitconcert van alle vogels die in het gebied leven. Laat de drukte achter je en geniet van een prachtig stukje natuur in eigen land.

Fiet-fieuw

Breng je een bezoek aan het Lochemse landschap dan word je vrolijk onthaald door alle gevleugelde bewoners van het gebied. Neem bijvoorbeeld de roodborsttapuit en steenuil. Deze hebben zich in het oosten van de provincie gevestigd met dank aan de aanleg van houtwallen, poelen en het plaatsen van nestkasten. Naast deze vogels heeft het natuurgebied meer flora en fauna. De dwergvleermuis, putter, kamsalamander en egel zijn hier het hele jaar te spotten. Houd je oren en ogen dus goed open tijdens je bezoek.

Watertrappelen

Het natuurgebied van Lochem is naast een bebost gebied ook rijk aan water. Door de verbetering van de waterkwaliteit van de Berkel en verbreding van de oevers, wordt dit de komende jaren de thuisplaats voor meerdere dieren. Libellen, zoals de zeldzame Beekrombout, en weidebeekjuffers zullen hier weer hun plaats innemen. Een natuurgebied vol leven!

Voor wie even aan de drukte wil ontsnappen is het natuurrijke Lochem een heerlijke plek om een dag door te brengen. Plan een bezoekje of doe nog meer inspiratie op over dit prachtige gebied op de website van Natuurlijk Achterhoek.

Deel dit bericht