24 mei 2023Natuur
Creëer je eigen pluktuin
Een pluktuin biedt een bron van verse bloemen om in huis van te genieten. Voordat je begint met je pluktuin, is het goed om na te denken over een aantal belangrijke factoren: locatie, plantensoorten en timing. Zodat je een mooie en bloeiende pluktuin hebt die ook nog eens bevorderlijk is voor de biodiversiteit in je tuin.
Locatie, locatie, locatie
Ze roepen het bij woonprogramma’s regelmatig: ‘location is everything!’ En dat geldt ook voor je pluktuin. De gekozen locatie voor aanleg van je pluktuin is namelijk essentieel voor het succes van je bloemen. Kies een plek in je tuin die voldoende zonlicht krijgt, het liefst minstens zes uur per dag. En vermijd gebieden waar water zich ophoopt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Een vlakke, goed gedraineerde locatie is ideaal.
Voor tuin en balkon
De grootte van je pluktuin bepaal je op basis van de beschikbare ruimte in je tuin, de hoeveelheid tijd en energie die je wilt investeren in het onderhoud en de gewenste hoeveelheid bloemen en planten die je wilt kweken. Een pluktuin kan al op een kleine oppervlakte worden aangelegd, zoals bijvoorbeeld in een verhoogde plantenbak of een kleine border van enkele vierkante meters. Goed nieuws voor mensen met een kleine tuin of balkon.
Plantensoorten
Bij het kiezen van de plantensoorten voor je pluktuin, is het belangrijk om rekening te houden met de bloeitijd. Kies een mix van eenjarige en meerjarige planten met verschillende bloeimomenten om ervoor te zorgen dat je het hele seizoen door bloemen hebt. Eenjarigen bloeien vaak langer dan vaste planten en je kunt hiermee ieder seizoen andere bloemen proberen.
Enkele voorbeelden van eenjarige planten zijn zinnia's, cosmea's, calendula's, en korenbloemen. Voor meerjarige planten kun je denken aan pioenen, phloxen, asters en rozen. En lever een goede bijdrage aan de biodiversiteit met planten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders, zoals zonnebloemen, lavendel en korenbloemen.
Zaaien van je pluktuin
Over het algemeen geldt dat het zaaien van een pluktuin het beste kan worden gedaan in de lente en vroege zomer, omdat dit de beste tijd is voor de meeste planten om te groeien en tot bloei te komen. Maar doe voordat je begint goed onderzoek naar de ideale zaaitijd van jouw gekozen planten en bloemen. Dit staat vaak op de achterkant van de verpakking van de zaadjes en bloembollen, maar er is online ook een schat aan kennis voorhanden over het inzaaien van je pluktuin.
Geen zin om alles uit te zoeken? Maak het jezelf makkelijk met een samengestelde zadenmix voor je pluktuin.
Inspiratie voor een goede start
Een overzicht van vaste en eenjarige planten waarmee je kunt beginnen. Met deze combinatie van planten heb je van juni tot in oktober bloemen om te plukken.
Vaste planten:
- Sedum (hemelsleutel of vetkruid)
- Persicaria (duizendknoop)
- Alchemilla mollis (vrouwenmantel)
- Knautia (beemdkroon)
- Pennisetum (lampenpoetsersgras)
- Hypericum (hertshooi)
- Achillea (duizendblad)
- Echinops (kogeldistel)
Eenjarigen/bollen/knollen:
- Lunaria annua (judaspenning)
- Nigella (juffertje-in-het-groen)
- Calendula (goudsbloem)
- Molucella leavis (klokken van Ierland)
- Cosmos (cosmea)
- Rudbeckia triloba (zonnehoed)
- Helianthus (zonnebloem)
- Zinnia
- Dahlia
Deel dit bericht
21 juni 2023Natuur
Geocaching: Modern schattenjagen
Ben je klaar voor avontuur? Laat je verrassen door geocaching, een moderne en digitale variant van schatzoeken. Gewapend met niets anders dan een smartphone of ander GPS-apparaat, op zoek gaan naar verborgen schatten die overal ter wereld op je wachten.
24 mei 2023Natuur
Creëer je eigen pluktuin
Een pluktuin biedt een bron van verse bloemen om in huis van te genieten. Voordat je begint met je pluktuin, is het goed om na te denken over een aantal belangrijke factoren: locatie, plantensoorten en timing. Zodat je een mooie en bloeiende pluktuin hebt die ook nog eens bevorderlijk is voor de biodiversiteit in je tuin.
8 mei 2023Natuur
Een oase van rust in natuurrijk Lochem
Fluitende vogels, bloemen die in de bloei staan: het is weer lente. Tijd om weer lekker naar buiten te gaan en te ontdekken wat voor moois er groeit en bloeit in de natuur. Bosbaden, je verwonderen over glooiende heide en dieren spotten. Je doet het in het Gelderse landschap van Lochem.